3 mirovnjaka UN poginula, 5 ranjeno u eksploziji bombe u Maliju

3 mirovnjaka UN poginula, 5 ranjeno u eksploziji bombe u Maliju

Tri pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija ubijena su, a petoro ranjeno u eksploziji bombe pored puta u centru Malija u utorak, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi AP.

Bomba je pogodila konvoj za snabdevanje u blizini sela Songobija, navodi se u saopštenju Višedimenzionalne integrisane misije Ujedinjenih nacija u Maliju poznate kao MINUSMA.

Savet bezbednosti UN i generalni sekretar Antonio Gutereš oštro su osudili napad u odvojenim izjavama u kojima se takođe navodi da napadi na mirovne snage UN mogu predstavljati ratne zločine prema međunarodnom pravu.

Članovi Saveta pozvali su prelaznu vladu Malija da uz podršku MINUSMA brzo istraži napad i privede počinioce pravdi.

Savet je izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Maliju i transnacionalne dimenzije terorističke pretnje u regionu Sahela. Naglašeno je da mir u regionu neće biti postignut bez kombinacije političkih, bezbednosnih, mirovnih i razvojnih napora od kojih imaju koristi svi regioni Malija, kao i implementacije mirovnog sporazuma iz 2015.

Ranije je El-Ghasim Vejn, šef MINUSMA-e, rekao: „Najoštrije osuđujem ovaj napad i izražavam svoje iskreno saučešće porodicama i braći po oružju pokojnih plavih šlemova.“

Incident ilustruje složeno okruženje u kojem mirovnjaci rade, rekao je on.

Džihadsko nasilje povezano sa Al Kaidom i grupom Islamska država je deceniju potreslo Mali i ostavilo hiljade mrtvih. Ratom razorena zapadnoafrička država jedno je od najopasnijih mesta na svetu sa mirovnom misijom.

Devetu godinu zaredom, u Maliju je ubijeno najviše mirovnjaka dok su bili tamo raspoređeni, izvestile su UN u januaru. Uključujući mirovne snage od utorka, 168 je ubijeno u zemlji od 2013. godine, prema podacima UN.

Otkako je vojska Malija preuzela vlast u dva državna udara počevši od 2020. godine, hunta koju predvodi pukovnik Asimi Goita imala je napete odnose sa međunarodnom zajednicom i ograničavala sposobnost misije da deluje.

Zemlje poput Benina, Nemačke, Švedske, Obale Slonovače i Ujedinjenog Kraljevstva najavile su povlačenje trupa, navodi Međunarodna krizna grupa.

Interna revizija misije u januaru kaže da su ograničenja koja je nametnula hunta izložila osoblje bezbednosnim rizicima. Gubitak zemalja učesnica staviće misiju pod dodatni pritisak, jer će izgubiti više od 2.250 vojnika, navodi se u izveštaju.