Rusija: Dokazi o krivici SAD za Severni tok „više od puške koja se dimi“

Rusija: Dokazi o krivici SAD za Severni tok „više od puške koja se dimi“

Uništavanje gasovoda Severni tok predstavlja akt međunarodnog terorizma i na njega se treba pozabaviti kako bi se izbegao „haos“ na otvorenom moru, rekao je u utorak ambasador Moskve pri UN Vasilij Nebenzia Savetu bezbednosti UN. Rusija je optužila Nemačku, Švedsku i Dansku za zataškavanje radi zaštite SAD i rekla da će verovati samo istrazi UN.

Dva gasovoda kojima se ruski prirodni gas prenosi u Nemačku ispod Baltičkog mora oštećena su serijom eksplozija u septembru 2022. Dok je Moskva prestala da otvoreno optužuje SAD da su izvršile bombardovanje, novinar Sejmur Herš je upravo to učinio u članku objavljenom ranije ovog meseca.

Nebenzia se pozvao na Heršov članak i izjave više američkih zvaničnika koji su pretili gasovodu – od predsednika Džoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena, do „kume antiustavnog puča u Ukrajini“, podsekretara za politička pitanja Viktorije Nuland. Takođe je naveo zloglasni tvit bivšeg poljskog ministra inostranih poslova Radeka Sikorskog i navodni tekst Liz Trus, tadašnje britanske premijerke – svi sugerišu da su SAD i njeni saveznici imali motiv, kao i sredstva i priliku da unište Severni tok.

„Ovde nećemo raditi ‘vrlo verovatno’“, rekao je Nebenzia, misleći na britanske optužbe protiv Rusije u sali Saveta bezbednosti 2018. Javno dostupni dokazi su „više od pušeći pištolj“ koji Holivud toliko voli godine, ali sve što Moskva želi je nezavisna međunarodna istraga o tvrdnjama iz Heršovog članka, dodao je ruski diplomata.

Napad na Severni tok uključivao je eksploziv i kvalifikuje se kao međunarodni terorizam prema konvenciji potpisanoj 1997. godine, primetio je Nebenzia. Osim ako njegovi počinioci ne budu pronađeni i izvedeni pred lice pravde, napad bi mogao da uvede epohu kada transnacionalna podmorska infrastruktura postane legitimna meta, što bi izazvalo „haos i strašnu štetu celom čovečanstvu“, dodao je on.

Prema Nebenzijinim rečima, Rusija ne veruje istragama koje trenutno sprovode Švedska, Danska i Nemačka, jer su sve one odbile da podele svoje nalaze ili su potpuno ignorisale upite Moskve. „Sasvim je jasno“, rekao je, da „pokrivaju svog američkog velikog brata“. Ako zapadne zemlje blokiraju ruski zahtev za istragu UN, to će „samo pojačati našu sumnju“, dodao je on.

Pre nego što se Nebenzia obratio Savetu bezbednosti, bivša američka diplomata Rozmari Dikarlo – trenutno podsekretar za politička i pitanja izgradnje mira – tvrdila je da svetsko telo „nije u poziciji da bilo šta verifikuje ili potvrdi“, pozivajući sve da „pokažu uzdržanost i izbegavaju optužbe koje bi mogle da eskaliraju već pojačane tenzije u regionu“.

Savet bezbednosti je takođe saslušao profesora Džefrija Saksa i penzionisanog analitičara CIA Reja Mekgaverna, koji su obojica svedočili o Heršovoj verodostojnosti. Iako je američka vlada odbacila Heršov narativ kao lažnu, ona „nije ponudila nikakve informacije koje bi bile u suprotnosti sa Heršovim izveštajem i nije ponudila nikakvo alternativno objašnjenje“, rekao je Saks. On je takođe nazvao Nulandove komentare o Severnom toku „uopšte neprikladnim pred međunarodnim terorizmom“.