Izrael osudio pripadnika Islamskog džihada na 22 meseca zatvora

Izrael osudio pripadnika Islamskog džihada na 22 meseca zatvora

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je osudila člana militantne grupe Islamski džihad na 22 meseca zatvora nakon što je njegovo hapšenje izazvalo trodnevne teške borbe u Gazi prošle godine.

Kazna Basamu al-Saadiju izrečena je u sklopu sporazuma o priznanju krivice koji je uključivao uslovnu kaznu i naređenje al-Saadiju da plati odštetu, navodi se u saopštenju vojske. Al-Saadi je osuđen za nezakonito udruživanje, podsticanje i lažno predstavljanje.

U saopštenju se navodi da je al-Saadi, 62-godišnji u vreme hapšenja, radio sa drugim osumnjičenima na unapređenju aktivnosti grupe „unutar njenog studentskog krila“ primajući sredstva od operativca Islamskog džihada u Gazi. Uhapšen je u avgustu tokom noćne racije u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Palestinci često pristaju na sporazume o priznanju krivice u Izraelu, gde se, kažu kritičari, sudovi često oslanjaju na tajne dokaze koje su izneli bezbednosni zvaničnici.

Islamski džihad je tražio oslobađanje al-Saadija. Grupu sponzoriše Iran i tokom godina je izvela niz smrtonosnih napada na izraelske civile. Deluje i na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Izrael je rekao da je grupa planirala osvetnički napad iz Gaze. Kao odgovor na, kako je rekao, neposrednu pretnju, Izrael je pokrenuo talas vazdušnih napada u Gazi u kojima je ubijen visoki komandant Islamskog džihada. Militanti su počeli da ispaljuju stotine raketa na Izrael nekoliko sati kasnije.

U eksploziji je poginulo 49 Palestinaca, uključujući dva glavna komandanta militantne grupe i 10 drugih boraca, pre nego što je primirje stupilo na snagu. Militanti u Gazi ispalili su oko 1.100 raketa, ali niko na izraelskoj strani nije ubijen ili teže ranjen.

Al-Saadi je proveo ukupno 15 godina tokom nekoliko boravaka u izraelskim zatvorima jer je bio pripadnik Islamskog džihada. Izrael je u odvojenim incidentima 2002. godine ubio dva njegova sina, koji su takođe bili militanti Islamskog džihada, i uništio njegov dom tokom žestoke bitke u Dženinu te godine.

Izraelske snage izvele su redovne operacije u Dženinu poslednjih meseci za koje vojska kaže da imaju za cilj razbijanje militantnih mreža nakon nekoliko smrtonosnih napada unutar Izraela. Napadi često izazivaju borbe sa palestinskim militantima.