Kolekcija retkog starog nakita vraća se u Kambodžu

Kolekcija retkog starog nakita vraća se u Kambodžu

U ovu zemlju jugoistočne Azije vraćena je spektakularna kolekcija vekovima starog kambodžanskog nakita, najnovije blago koje je izvučeno sa imanja poznatog kolekcionara i trgovca antikvitetima Daglasa Lačforda, koji je optužen za kupovina i prodaja opljačkanih artefakata.

Ministarstvo kulture i lepih umetnosti Kambodže saopštilo je u ponedeljak da je 77 komada kambodžanskog nakita iz kolekcije porodice Lačford stiglo u njihovu domovinu u petak. Navodi se da kolekcija uključuje predmete „kao što su zlato i drugi komadi plemenitih metala iz predangkorijanskog i angkorijanskog perioda, uključujući krune, ogrlice, narukvice, pojaseve, minđuše i amajlije. Angkor je od 9. do 15. veka bio moćno kraljevstvo na području današnje Kambodže, a turisti mogu da vide njegovo nasleđe u čuvenom hramskom kompleksu Angkor Vat na severozapadu zemlje.

Ministarstvo je saopštilo da je primopredaja predmeta uključivala Huna Mania, poslanika koji je najmlađi sin premijera Hun Sena; ambasador Kambodže u Britaniji; predstavnici britanskog ministarstva inostranih poslova; Odeljenje za umetnost i antikvitete londonske Metropoliten policije; i Umetnički savet Engleske.

Povratak predmeta usledio je nakon sporazuma iz septembra 2020. sa Lačfordovom porodicom prema kojem će svi kambodžanski artefakti u njihovom posedu biti vraćeni Kambodži. Ostali kameni i bronzani artefakti vraćeni su u septembru 2021.

Lačford, poznat i kao stručnjak i kao trgovac kambodžanskim i indijskim antikvitetima, preminuo je u avgustu 2020. u 88. godini u Bangkoku na Tajlandu, gde je živeo decenijama.

U novembru 2018, američki federalni tužioci podigli su ga optužnicu za zaveru za žičanu prevaru i druge zločine vezane za navodnu trgovinu ukradenim i opljačkanim kambodžanskim antikvitetima. Optužila ga je da je kreirao „lažne izvore” – dokumente o tome kako i gde su predmeti dobijeni – i „falsifikovane fakture i otpremnu dokumentaciju” kako bi prikrio njihovo poreklo. Stručnjaci veruju da su mnogi ili većina predmeta kojima je rukovao opljačkani iz Kambodže tokom perioda rata i nestabilnosti, uključujući 1970-ih godina kada je zemlja bila pod brutalnom vlašću komunističkih Crvenih Kmera.

Lačford je u ranijim intervjuima negirao bilo kakvu umešanost u krijumčarenje ili druga krivična dela. Umro je pre nego što je mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama da bi se suočio sa optužbama, pa je optužnica protiv njega na kraju odbačena.

Nakon njegove smrti, najmanje 30 skulptura i artefakata od peščara i bronze njihovi vlasnici su dobrovoljno ili nakon sudske akcije poslali nazad u Kambodžu iz SAD. Uključuju predmete koje drži Muzej umetnosti Denvera u Koloradu.

U saopštenju kambodžanskog ministarstva kulture citira se njegov ministar dr Phoeurng Sackona koji je rekao da „repatrijacija ovog nacionalnog blaga otvara novu eru razumevanja i učenja o Angkorskom carstvu i njegovom značaju za svet“.

Ona je ohrabrila „privatne pojedince, muzeje kao i druge institucije širom sveta koje poseduju kambodžanske artefakte da sarađuju sa kraljevskom vladom Kambodže preko Ministarstva kulture i lepih umetnosti ili preko kambodžanskih ambasada da vrate predmete kambodžanske kulturne baštine.

„Smatramo takve povratke kao plemenit čin, koji ne samo da pokazuje važan doprinos kulturi jedne nacije, već doprinosi i pomirenju i izlečenju Kambodžana koji su prošli decenije građanskog rata i strašno patili od tragedije genocida Crvenih Kmera, “, citirao je njenu izjavu.

Zapadni sused Kambodže, Tajland, je poslednjih decenija takođe uspešno pronašao arheološko blago koje je ilegalno prokrijumčareno u inostranstvo, pošto je svest o krađi kulturnih artefakata porasla.