Kina upozorava SAD na „posledice“ ako se sukob sa „špijunskim balonom“ eskalira

Kina upozorava SAD na „posledice“ ako se sukob sa „špijunskim balonom“ eskalira

Obaranje kineskog balona nije ništa drugo do „zloupotreba sile“ od strane Vašingtona, rekao je visoki kineski diplomata Vang Ji američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije u nedelju.

SAD će snositi „posledice“ ako pokušaju još više da podstaknu tenzije nakon incidenta, navodi kinesko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju u kojem se opisuje razmena.

Američki sopstveni „baloni na velikim visinama ilegalno su leteli iznad Kine više puta“, navodi se, dodajući da Vašington „nije u poziciji da blati Kinu“ jer su same SAD „zemlja broj jedan u pogledu nadzora“.

Jedina stvar koju su SAD postigle obaranjem balona je narušavanje odnosa između Vašingtona i Pekinga, saopštilo je ministarstvo, dodajući da SAD treba da „pokažu iskrenost“ i da reše to pitanje umesto da ga još više „dramatizuju“.

„Ukoliko SAD nastave da dramatizuju, navijaju ili eskaliraju situaciju, to će biti ispunjeno koliko god bude potrebno“, upozorio je Peking, dodajući da će sve posledice „snositi američka strana“.

Vang Ji je takođe kritikovao Vašington zbog onoga što je kinesko ministarstvo nazvalo „razgorevanjem plamena” ukrajinskog sukoba i „profitiranjem od situacije”. Velika nacija poput SAD treba da radi na političkom rešenju takve krize, rekao je diplomata, dodajući da je to ono čemu je Kina posvećena.

Ranije ove nedelje, Kina je osudila SAD zbog njihove „preterane reakcije“ na prisustvo navodnog kineskog špijunskog balona u američkom vazdušnom prostoru tako što ga je oborila i uvela sankcije nekoliko kineskih kompanija. Peking je takođe obećao da će zauzvrat preduzeti „kontramere“ protiv američkih entiteta, ali nije pružio nikakve detalje o potencijalnom odgovoru.

Kineski zvaničnici su tvrdili da je balon koji je prešao Severnu Ameriku ranije ovog meseca bio bespilotni civilni vazdušni brod koji je izleteo sa kursa i nehotice ušao u vazdušni prostor SAD. Američki borbeni avion oborio ga je kod obale Južne Karoline. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena tada je tvrdila da je balon deo kineskog špijunskog programa koji je navodno ciljao preko 40 zemalja.