ISS poziva akcionare Apple-a da glasaju za generalnog direktora Tima Kuka

ISS poziva akcionare Apple-a da glasaju za generalnog direktora Tima Kuka

Savetodavna firma Institutional Shareholder Services (ISS) pozvala je investitore kompanije Apple Inc da glasaju za njene nominacije za direktora i pakete plata za najviše rukovodioce, uključujući izvršnog direktora Tima Kuka.

Apple će održati godišnju skupštinu akcionara 10. marta.

Stav ISS-a, objavljen u istraživačkoj belešci u petak, dolazi nakon što je proizvođač iPhone-a smanjio Cookov cilj kompenzacije za 2023. za više od 40 odsto na 49 miliona dolara. Kukova plata će takođe više zavisiti od toga koliko dobro akcije kompanije imaju performanse u odnosu na konkurente na tržištu, prema regulatornim podnescima kompanije.

„Nastavak praćenja platnog programa je zagarantovan kako bi se osiguralo da veličina plata bude podržana kontinuiranim snažnim učinkom kompanije“, navodi ISS u belešci.

Proki savetodavna firma je takođe preporučila investitorima da glasaju za predloge uključujući rezoluciju kojom se zahteva izveštaj o srednjim razlikama u platama po polu i rasi, kao i amandman na pravo pristupa punomoćniku, čemu se rukovodstvo kompanije usprotivilo.

Podrška predlogu kojim se zahteva izveštaj o srednjem rodnom i rasnom jazu u platama je opravdana jer bi to omogućilo investitorima da uporede i mere napredak inicijativa kompanije za raznolikost i inkluziju i procene kako ona upravlja povezanim rizicima, saopštio je ISS.

Predložena izmena prava pristupa punomoćniku poboljšala bi postojeće pravo kompanije za akcionare uz zadržavanje zaštitnih mehanizama u procesu nominovanja, dodaje se u belešci.

Tradicionalno, predlozi akcionara koji dobiju više od oko 25% podrške datih glasova imaju tendenciju da podstiču odbor da izvrši promene, prema stručnjacima za korporativno upravljanje.

Tokom prošlogodišnjeg godišnjeg sastanka, akcionari Apple-a su izglasali predlog kojim se zahteva da kompanija izveštava o rodnim i rasnim razlikama u platama, sa 66,4% glasova protiv.