SAD završavaju hvatanje kineskog balona

SAD završavaju hvatanje kineskog balona

Sjedinjene Države saopštile su u petak da su uspešno završile napore za hvatanje od Južne Karoline za prikupljanje senzora i drugih ostataka sa navodnog kineskog balona za nadzor koji je oborio američki borbeni avion 4. februara, a istražitelji su sada analizirajući njegovu „utrobu“, preneo je Rojters.

Ali američke i kanadske vlasti su takođe saopštile da su obustavile potragu za tri neidentifikovana objekta oborena tokom prošlog vikenda, a da nisu locirali bilo kakav otpad.

Predsednik Džo Bajden rekao je ove nedelje da američka obaveštajna zajednica veruje da su ostala tri objekta najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama – a ne kineskim špijunskim programom.

Poslednji ostaci iz kineskog balona, koji je oboren projektilom Sajduinder, ide u laboratoriju FBI u Virdžiniji na analizu, saopštila je severna komanda američke vojske.

Rojters je prvi izvestio o završetku napora za hvatanje osumnjičenog kineskog špijunskog balona, koji su zaustavljeni u četvrtak.

„To je značajna količina (izvučenog materijala), uključujući strukturu korisnog tereta, kao i deo elektronike i optike, a sve to se sada nalazi u FBI laboratoriji u Kvantiku“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je rekao da su Sjedinjene Države već naučile mnogo o balonu posmatrajući ga dok je leteo iznad Sjedinjenih Država.

„Verujemo da ćemo naučiti još više ako pogledamo unutrašnjost i vidimo kako funkcioniše i za šta je sposoban“, rekao je on na brifingu u Beloj kući.

Američka vojska je saopštila da su brodovi mornarice i obalske straže koji su obilazili more skoro dve nedelje napustili to područje.

„Perimetri vazdušne i pomorske bezbednosti su ukinuti“, navodi se u saopštenju Severne komande.

Američka vojska je saopštila da veruje da je prikupila sve prioritetne senzore i elektroniku kineskog balona, kao i velike delove njegove strukture, elemente koji bi mogli da pomognu kontraobaveštajnim zvaničnicima da utvrde kako je Peking možda prikupljao i prenosio informacije za nadzor.

Balon, za koji Peking negira da je bio vladin špijunski brod, proveo je nedelju dana leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade pre nego što je oboren sa obale Atlantika po Bajdenovom naređenju.

Ova epizoda je izazvala pometnju u Vašingtonu i navela američku vojsku da pretraži nebo u potrazi za drugim objektima koji nisu bili uhvaćeni radarom. Severna komanda je od prošlog petka do nedelje izvela tri neviđena obaranja neidentifikovanih „objekata“.

Kasno u petak, saopšteno je da su operacije potrage za dva objekta oborena u američkom vazdušnom prostoru – jedan iznad Aljaske i drugi iznad jezera Huron – završene, nakon što „nisu otkriveni ostaci“.

„Američka vojska, savezne agencije i kanadski partneri sproveli su sistematske pretrage svake oblasti koristeći različite mogućnosti, uključujući slike i senzore u vazduhu, površinske senzore i inspekcije, i podzemne skeniranje, i nisu locirali ostatke“, navodi se u saopštenju.

Treći objekat je oboren iznad kanadskog Jukona. Kraljevska kanadska konjička policija saopštila je u petak da je takođe odlučila da prekine potragu.

„S obzirom na snežne padavine, sve manju verovatnoću da će objekat biti pronađen i trenutno uverenje da objekat nije vezan za scenario koji opravdava vanredne napore u potrazi, RCMP prekida potragu“, navodi se u saopštenju.

Incident sa kineskim balonom podstakao je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da odloži planiranu posetu Pekingu ovog meseca i dodatno je zaoštrio odnose između Vašingtona i Pekinga.

Taj Blinken put bio bi prvi put američkog državnog sekretara u Kinu u poslednjih pet godina, a obe strane su ga videle kao priliku da stabilizuju sve teže veze.

Američki zvaničnici od tada razmatraju mogućnost sastanka Blinkena i visokog kineskog diplomate Vang Jija na marginama Minhenske bezbednosne konferencije koja je počela u petak.

Potpredsednica Kamala Haris, koja boravi u Minhenu na konferenciji, branila je ponašanje administracije u vezi sa incidentom sa balonom i obaranjem tri druga objekta.

Kineski balon „trebalo je da bude oboren jer smo bili uvereni da ga je Kina koristila da špijunira američki narod“, rekao je Haris za MSNBC.

„Održaćemo perspektivu koju imamo u pogledu odnosa između Kine i Sjedinjenih Država“, rekla je ona. „To se neće promeniti, ali sigurno i sigurno taj balon nije bio od pomoći.“