Blinken kaže da je kineski špijunski program razotkriven

Blinken kaže da je kineski špijunski program razotkriven

Visoke diplomate Sjedinjenih Država i Kine sastale su se u subotu u prvom kontaktu na visokom nivou između svojih zemalja otkako su SAD pre dve nedelje oborile navodni kineski špijunski balon, a državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je program nadzora Pekinga „izložen svetu“, preneo je Asošijeted pres.

Blinken i Vang Ji, najviši spoljnopolitički zvaničnik Komunističke partije Kine, održali su razgovore u Minhenu, gde su prisustvovali međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, saopštio je američki Stejt department.

„Sekretar je direktno govorio o neprihvatljivom kršenju suvereniteta SAD i međunarodnog prava od strane NRK balona za nadgledanje na velikim visinama u teritorijalnom vazdušnom prostoru SAD, naglašavajući da se ovaj neodgovorni čin više nikada ne sme ponoviti“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju, pozivajući se na u Narodnu Republiku Kinu.

On je rekao da je Blinken „jasno stavio do znanja da se Sjedinjene Države neće zalagati za bilo kakvo kršenje našeg suvereniteta i da je program balona za nadzor NRK-a na velikim visinama — koji je upao u vazdušni prostor preko 40 zemalja širom pet kontinenata — bio izložen svetu “, rekao je Price.

Blinken je ranije ovog meseca otkazao putovanje u Peking zbog incidenta sa balonom, koji je postao glavno pitanje spora između dve zemlje. Očekivao se sastanak na konferenciji u Nemačkoj.

Blinken je takođe rekao Vangu da SAD ne traže sukob sa Kinom, ponavljajući standardnu tačku razgovora koju je Bajdenova administracija pružila otkako je stupila na funkciju.

„SAD će se takmičiti i bez izvinjenja će se zalagati za naše vrednosti i interese, ali da ne želimo sukob sa NRK i ne tražimo novi hladni rat“, rekao je Prajs. Blinken je „podvukao važnost održavanja diplomatskog dijaloga i otvorenih linija komunikacije u svakom trenutku.

Pored incidenta sa balonom, Prajs je rekao da je Blinken ponovio upozorenje Kini o pružanju pomoći Rusiji da pomogne u njenom ratu protiv Ukrajine, uključujući pomoć Moskvi u izbegavanju sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

Ranije u subotu, Vang je obnovio kritike Pekinga na račun Sjedinjenih Država zbog obaranja, kako Vašington kaže, kineskog špijunskog balona, tvrdeći da taj potez ne ukazuje na snagu SAD.

Peking insistira da je bela kugla oborena kod obale Karoline 4. februara bila samo zalutali civilni vazdušni brod koji se uglavnom koristio za meteorološka istraživanja koji je skrenuo sa kursa zbog vetrova i imao samo ograničene mogućnosti „samoupravljanja“.

Vang, direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, ponovio je to insistiranje u govoru na konferenciji i optužio SAD da su prekršile međunarodne pravne norme uništavanjem objekta raketom ispaljenom iz američkog borbenog aviona.

„Akcije ne pokazuju da su SAD velike i jake, već opisuju upravo suprotno“, rekao je Vang.

Vang je takođe optužio SAD da negiraju ekonomski napredak Kine i da pokušavaju da ometaju njen dalji razvoj.

„Ono čemu se nadamo od SAD je pragmatičan i pozitivan pristup Kini koji nam omogućava da radimo zajedno“, rekao je Vang.

Njegovi komentari došli su neposredno pre obraćanja na konferenciji potpredsednice Kamale Haris, koja nije spomenula kontroverzu oko balona niti je odgovorila na Vangove komentare. Ona je naglasila važnost održavanja „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“.

Ona je rekla da je Vašington „zabrinut što je Peking produbio svoje odnose sa Moskvom od početka rata“ u Ukrajini i da bi „gledajući unapred, svaki korak Kine da pruži smrtonosnu podršku Rusiji samo bi nagradio agresiju, nastavio ubijanje i dodatno potkopao pravila. -zasnovanog reda.”