Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila raketu u more

Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila raketu u more

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja u subotu ispalila najmanje jednu balističku raketu u more, na dan kada je zapretila da će preduzeti snažne mere protiv Južne Koreje i SAD zbog njihovih zajedničkih vojnih vežbi.

Zajednički načelnik štabova u Seulu nije odmah rekao koja je vrsta projektila lansirana niti koliko daleko je letela.

Lansiranje je usledilo dan nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje zapretilo da će preduzeti „neviđeno” snažnu akciju protiv svojih rivala nakon što je Južna Koreja najavila seriju planiranih vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama sa ciljem da se pooštri njihov odgovor na sve veće pretnje Severne Koreje.

Severna Koreja dolazi sa rekordne godine u demonstracijama naoružanja sa više od 70 ispaljenih balističkih projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete potencijalnog dometa da stignu do kopna SAD. Sever je takođe izveo niz lansiranja koje je opisao kao simulirane nuklearne napade na južnokorejske i američke ciljeve kao odgovor na nastavak zajedničkih vojnih vežbi velikih razmera koje su saveznici smanjivali godinama.

Severnokorejsko saopštenje u petak optužilo je Vašington i Seul da planiraju više od 20 rundi vojnih vežbi ove godine, uključujući velike vežbe na terenu, a svoje rivale okarakterisao kao „arhi-zločince koji namerno remete regionalni mir i stabilnost“.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što su zvaničnici Ministarstva odbrane Južne Koreje rekli poslanicima da će Seul i Vašington sredinom marta održati godišnju kompjuterski simuliranu kombinovanu obuku. Jedanaestodnevna obuka bi odražavala nuklearne pretnje Severne Koreje, kao i neodređene lekcije iz rata Rusije i Ukrajine, rekao je Heo Tae-keun, zamenik ministra za nacionalnu politiku odbrane Južne Koreje.

Heo je rekao da će dve zemlje sredinom marta takođe izvesti zajedničke terenske vežbe koje će biti veće od onih koje su održane u poslednjih nekoliko godina.

Južna Koreja i SAD će takođe održati jednodnevnu stonu vežbu sledeće nedelje u Pentagonu kako bi izoštrili odgovor na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja od strane Severne Koreje.

Vežba, zakazana za sredu, postavila bi moguće scenarije u kojima Severna Koreja koristi nuklearno oružje, istražila bi kako da se nosi sa njim vojno i formulisala planove za upravljanje krizama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje,