Tri doze mRNA vakcine COVID-19 povezane su sa boljim ishodima za pacijente sa rakom

Tri doze mRNA vakcine COVID-19 povezane su sa boljim ishodima za pacijente sa rakom

Prodorne infekcije SARS-CoV-2 nakon vakcinacije protiv COVID-19 su od međunarodnog značaja, a pacijenti sa rakom su veoma ranjivi i podložni lošim ishodima.

Preporučuje se da pacijenti sa rakom dobiju seriju vakcinacije protiv COVID-19 od 3 doze, ali se primećuje da njihov imunološki odgovor na seriju vakcina može biti smanjen, posebno među onima sa hematološkim malignitetima.

Koristeći podatke multiinstitucionalnog Konzorcijuma za COVID-19 i Cancer Consortium (CCC19), naučnici su otkrili da je vakcinacija sa 2 ili 3 doze mRNA vakcine pre infekcije povezana sa poboljšanim ishodima za pacijente sa rakom kojima je dijagnostikovan COVID-19 2021. ili 2022. godine. U svim krajnjim tačkama, uključujući 30-dnevni moral, prijem u intenzivnu negu i hospitalizaciju, korist od vakcine bila je najizraženija za one pacijente koji su primili 3 doze.

Ova studija pokazuje da je vakcinacija protiv COVID-19 suštinska strategija za poboljšanje ishoda u ovoj visokorizičnoj populaciji. Rezultati podržavaju smernice da pacijenti sa rakom treba da prime najmanje 3 doze vakcine protiv COVID-19.

Ova analiza predstavlja jednu od najvećih kohorti sa sveobuhvatnim kliničkim i biološkim podacima o vakcinisanim pacijentima sa rakom i novim virusom COVID-19 do danas i jedna je od prvih studija za procenu prodora infekcije nakon prijema 3 doze mRNA vakcine među pacijentima sa rakom.