Rover Perseverance započinje treću godinu u krateru Jezero

Rover Perseverance započinje treću godinu u krateru Jezero

Nakon što je završio prvi depo uzoraka na drugom svetu, rover nastavlja svoj lov na stene Marsa vredne proučavanja na Zemlji.

NASA-in rover Perseverance proslaviće svoju drugu godišnjicu na površini Marsa u subotu, 18. februara. Otkako je stigao u krater Jezero 2021. godine, rover sa šest točkova, na nuklearni pogon, ispituje geološke karakteristike i prikuplja uzorke Crvene planete koji su centralni deo prvog koraka NASA-ESA (Evropske svemirske agencije) kampanje vraćanja uzorka na Mars.

Naučnici žele da proučavaju marsovske uzorke sa moćnom laboratorijskom opremom na Zemlji kako bi pronašli znakove drevnog mikrobnog života i bolje razumeli procese koji su oblikovali površinu Marsa.

„Jubileji su vreme razmišljanja i proslave, a tim Perseverance radi mnogo i za jedno i za drugo“, rekao je naučnik projekta Perseverance Ken Farlei iz Caltech-a u Pasadeni. Ovo je verzija video snimka visoke rezolucije koji je snimilo nekoliko kamera dok je NASA-in rover Perseverance sleteo na Mars 18. februara 2021. Kamere na roveru su snimile ove snimke; mikrofon je snimio prvi zvuk sletanja na Mars. Kredit: NASA/JPL-Caltech

„Perseverance je pregledao i izvršio prikupljanje podataka o stotinama intrigantnih geoloških karakteristika, prikupio 15 jezgara stena i stvorio prvo skladište uzoraka na drugom svetu. Sa početkom sledeće naučne kampanje, poznate kao ‘Gornji ventilator’, 15. februara , očekujemo da ćemo vrlo brzo dodati taj broj.“

Pored stenskih jezgara, Perseverance je sakupio dva uzorka regolita i jedan uzorak atmosfere, a zapečatio je i tri „svedok“ cevi. (Saznajte više o svih 18 do sada uzetih uzoraka.)

Brojevi igraju veliku ulogu u životu misije rovera na Mars, ne samo zato što tim uključuje impresivnu količinu naučnika (kojima obično ne smetaju brojevi) i inženjera (koji ih vole), već zato što statistika pruža najbolje i najviše efikasan uvid u trendove i performanse vozila.

Na primer, misija vam može reći ne samo da je rover prešao 14,97 kilometara, već i da je od 14. februara njegov levi prednji točak napravio 9.423 obrtaja. Oni mogu da vam kažu ne samo da je demonstracija tehnologije MOKSIE (skraćeno od Mars Okigen In-Situ Resource Utilization Ekperiment) proizvela 92,11 grama kiseonika, već i da je alat za uklanjanje gasne prašine (gDRT)—mali gas- uređaj za pušenje na robotskoj ruci—naduvao je 62 puta kako bi uklonio preostalu prašinu i čestice od aktivnosti brušenja kamena.

„Mi se bavimo mnogo brojki“, rekao je zamenik menadžera projekta Perseverance Stiv Li iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji. „Sakupljamo ih, procenjujemo, upoređujemo i više puta nego što želimo da priznamo, dosađujemo našim najmilijima za vreme porodične večere.

Uz to, evo nekih najaktuelnijih statističkih podataka u vezi sa Perseverance-ovim prve dve zemaljske godine operacija na površini Jezera. Neki će izgledati nejasno, dok su drugi neposredniji, ali svi naglašavaju koliko je misija bila produktivna.

Rover nosi sedam naučnih instrumenata i oni su bili zauzeti.

Zajedno sa masivnom robotskom rukom za bušenje, rover ima malu ruku za rukovanje uzorkom unutar svog stomaka.

Perseverance ima sedam naučnih kamera zajedno sa devet inženjerskih kamera. Zajedno, te kamere su snimile više od 166.000 slika. Evo zbirki slika za nekoliko njih.

„Iza svakog broja stoji mnogo razmišljanja i truda veoma talentovane grupe žena i muškaraca iz tima Perseverance“, rekao je Art Tompson, menadžer projekta Perseverance u JPL. „Zajedno smo prešli dug put i ne mogu da smislim bolju grupu za saradnju dok idemo još dalje.

U stvari, kada Perseverance obeleži svoju drugu godišnjicu sletanja, Mars će biti 156 miliona kilometara od Zemlje. Očekuje se da će vreme u krateru Jezero biti sunčano sa najvišom temperaturom od oko minus 14 stepeni Celzijusa.

Rover ima uputstva za obavljanje daljinske nauke i snimanje mesta u krateru Jezero pod nazivom „Jenkins Gap“. Od ljudi u timu misije se očekuje da odvoje barem trenutak da se prisete gde su bili i kako su se osećali pre dve godine, kada je Perseverance sleteo na Mars.