33 miliona dece vakcinisano protiv dečije paralize u južnoj Africi

33 miliona dece vakcinisano protiv dečije paralize u južnoj Africi

Više od 33 miliona dece u nekoliko zemalja južne Afrike vakcinisano je protiv dečije paralize, što je deo tekućih napora za iskorenjivanje zarazne paralitičke bolesti koja je uglavnom prisutna u velikom delu sveta, objavila je u petak Svetska zdravstvena organizacija.

Oko 80 miliona kapi vakcine stavljeno je u usta dece širom Malavija, Mozambika, Zambije, Tanzanije i Zimbabvea od pokretanja hitnog odgovora u martu prošle godine, navodi se u saopštenju SZO.

Malavi je otkrio divlju poliovirusnu bolest kod malog deteta u svom glavnom gradu, Lilongveu, u februaru prošle godine – prvi put kada je soj prijavljen u Africi posle pet godina. Virus se proširio na susedni Mozambik, zbog čega su ostale zemlje u regionu u stanju pripravnosti.

Afrika je 2020. godine sertifikovana kao slobodna od autohtonog divljeg poliomijelitisa, prema SZO, koja kaže da je nedavni soj poreklom iz Pakistana. Ova južnoazijska zemlja i njen sused Avganistan su jedine dve zemlje u kojima je virus još uvek ukorenjen.

U poslednjoj epidemiji, Malavi je prijavio jedan slučaj, dok je Mozambik zabeležio osam. Mozambik je zabeležio poslednji potvrđeni slučaj u avgustu 2022, saopštila je SZO.

Iako se poliomijelitis širio u brojnim afričkim zemljama poslednjih godina, te epidemije su povezane sa virusima koji su prvobitno sadržani u vakcinama, a ne sa divljim virusom. U veoma retkim slučajevima, živi virus u oralnoj vakcini protiv dečje paralize može da mutira u verziju koja može da izazove epidemije, posebno u populacijama koje nisu imunizovane.

Poliomijelitis se uglavnom širi od osobe do osobe ili preko kontaminirane vode. Napada nervni sistem i ponekad može paralizovati ljude u roku od nekoliko sati. Bolest najčešće pogađa decu mlađu od pet godina.

Vakcinacije će se nastaviti u južnoj Africi „tako da svako dete dobije potrebnu zaštitu“, rekao je direktor SZO za Afriku Matšidiso Moeti.

Za ovu godinu planirano je najmanje pet krugova vakcinacije nakon 19 koliko je bilo prošle godine, rekla je ona, dodajući da je region „uložio ogromne napore“ da pojača detekciju poliomijelitisa i kontroliše širenje virusa.