Zapadne sankcije pomogle su Rusiji da pronađe nova tržišta nafte

Zapadne sankcije pomogle su Rusiji da pronađe nova tržišta nafte

Ruski izvoz nafte porastao je prošlog meseca na najviši nivo uprkos zapadnom embargu na pomorsku naftu u zemlji uvedenom u decembru, otkrila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izveštaju u sredu.

Isporuke nafte u zemlji skočile su za 300.000 barela dnevno (bpd) u januaru u poređenju sa prethodnim mesecom, dostigavši 8,2 miliona barela dnevno, što dokazuje da izvoz proizvoda ostaje stabilan, prema IEA.

Isporuke naftnih derivata ostale su nepromenjene prošlog meseca i iznosile su 3,1 milion barela dnevno uoči embarga Zapada na rusku rafinisanu naftu, koji je počeo da važi zajedno sa ograničenjem cene 5. februara.

EU i zemlje G7 uvele su gornju granicu cena ruskih naftnih derivata, postavljajući granicu od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin, i ograničenje od 45 dolara po barelu za druge naftne proizvode koji trguju ispod cene sirove nafte. Izvozu goriva sa cenama preko ovih ograničenja zabranjeno je primanje usluga osiguranja i transporta od kompanija u zapadnim zemljama.

Izvoz ruske nafte u EU smanjen je za dve trećine u odnosu na nivoe pre sukoba na 1,3 miliona barela dnevno, procenila je IEA. Međutim, tokovi ruske sirove nafte u Kinu porasli su za 300.000 barela dnevno na 2,1 milion barela dnevno u januaru, što je njihov najviši nivo u istoriji, navodi agencija.

Mehanizam ograničenja cena doveo je do toga da je Rusija preusmerila svoje isporuke, a Indija i Kina su postale najveći kupci njene sirove nafte, dodaju oni.

„Moskva je za sada uspešno preusmerila isporuke sirove nafte u Aziju i čini se da ograničenje cena sirove nafte G7 pomaže da se bareli održe“, navodi se u izveštaju.

Šef odeljenja za naftnu industriju i tržišta u IEA, Toril Bosoni, rekao je za CNBC u sredu da se ruska proizvodnja i izvoz nafte drže „mnogo bolje nego što se očekivalo” poslednjih meseci.

„Ograničenje cena sirove nafte koje je došlo u decembru omogućilo je preusmeravanje većeg dela sirove nafte koja je ranije išla u Evropu na nova tržišta u Aziji i da bi ta trgovina koristila pomorske usluge EU. I to je pomoglo da se olakša deo preraspodele trgovine“, dodala je ona.

Kina, Indija i Turska povećale su kupovinu kako bi delimično nadoknadile pad ruskog izvoza sirove nafte u Evropu od 400.000 barela dnevno u januaru, navodi IEA. Deo ruske nafte takođe još uvek ulazi u Evropu kroz naftovod Druzhba do Mađarske i Bugarske, koje su izuzete od embarga EU.