Južna Koreja i SAD će održati simuliranu vežbu o upotrebi nuklearnog oružja na Severu

Južna Koreja i SAD će održati simuliranu vežbu o upotrebi nuklearnog oružja na Severu

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Država održaće stonu vežbu u Pentagonu sledeće nedelje kako bi usavršili svoj zajednički odgovor na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja od strane Severne Koreje, saopštili su u petak zvaničnici Seula, preneo je AP.

Jednodnevna kompjuterska simulacija postavljena za sredu dolazi u trenutku kada dve zemlje nastoje da ojačaju svoj 70-godišnji savez u suočavanju sa sve agresivnijom nuklearnom doktrinom Severne Koreje.

Vežba bi trebalo da se fokusira na mere protiv severnokorejskih nuklearnih pretnji i razgovara o tome kako da se pojača američko prošireno odvraćanje – sposobnost Amerike da iskoristi svoje pune sposobnosti, uključujući nuklearne, da odvrati napade na svoje saveznike, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Rečeno je da će vježba postaviti moguće scenarije u kojima Sjeverna Koreja koristi nuklearno oružje, istražiti kako se vojno nositi s njim i formulisati planove za upravljanje krizama.

Zabrinutost oko nuklearnog programa Severne Koreje produbila se u Južnoj Koreji nakon što je Severna Koreja izvela rekordan broj raketnih testova 2022. godine i usvojila zakon koji dozvoljava preventivnu upotrebu nuklearnog oružja. Mnoge od testiranih raketa bile su nuklearno oružje koje stavlja Južnu Koreju na udaljenosti od udara.

Kao odgovor na pojačane pretnje Severne Koreje, Južna Koreja i američke vojske su proširile svoje zajedničke vežbe i pojačale pritisak na Sever da odustane od svog nuklearnog programa. U januaru je ministar odbrane Lojd Ostin rekao da će SAD takođe povećati raspoređivanje naprednog naoružanja kao što su borbeni avioni i bombarderi na Korejskom poluostrvu.

Tokom svog godišnjeg sastanka u novembru, Ostin i južnokorejski ministar odbrane Li Jong-Sup takođe su se dogovorili da svake godine sprovode stone vežbe i dodatno ojačaju razmenu informacija alijanse, zajedničko planiranje i izvršenje. Ostin je ponovio upozorenje da će svaki nuklearni napad na SAD ili njihove saveznike dovesti do kraja režima severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Severna Koreja je ranije kritikovala vojne vežbe između svojih rivala kao probu invazije i odgovorila je sopstvenim testovima naoružanja, i mogla bi da ljutito odgovori na Južnu Koreju-SAD sledeće nedelje. vežbe na stolu.

Neki stručnjaci kažu da je Severna Koreja iskoristila nešto od Južne Koreje-SAD. vežbe kao priliku da testira i usavrši svoje sisteme naoružanja. Oni kažu da bi Severna Koreja na kraju imala za cilj da iskoristi svoj prošireni nuklearni arsenal kako bi dobila međunarodno priznanje kao legitimna nuklearna država i dobila ublažavanje sankcija i druge ustupke.