Protesti pogodili više iranskih gradova prvi put posle nekoliko nedelja

Protesti pogodili više iranskih gradova prvi put posle nekoliko nedelja

Demonstranti u Iranu marširali su tokom noći ulicama više gradova u najrasprostranjenijim demonstracijama u poslednjih nekoliko nedelja usred višemesečnih nemira koji su zahvatili Islamsku Republiku, onlajn video snimci koji se navodno prikazuju u petak, prenosi AP.

Demonstracije, kojima se obeležava 40 dana otkako je Iran pogubio dvojicu muškaraca pod optužbom u vezi sa protestima, pokazuju kontinuirani gnev u zemlji. Protesti, koji su počeli zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra nakon što je uhapsila moralna policija u zemlji, od tada su prerasli u jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od Islamske revolucije 1979. godine.

Snimci pokazuju demonstracije u glavnom gradu Irana Teheranu, kao i u gradovima Arak, Isfahan, Izeh u provinciji Khuzestan i Karadž, saopštila je grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu. Asošiejted pres nije mogao odmah da proveri video snimke, od kojih su mnogi bili zamućeni ili su prikazivali zrnaste noćne scene.

U zapadnim kurdskim regionima Irana, onlajn video snimci koje je podelila Organizacija za ljudska prava Hengav pokazuju zapaljene blokade na putevima u Sanandaju, gde su se demonstracije ponavljale od Aminijeve smrti.

Hengav je podelio jedan video koji uključuje digitalno izmenjene glasove koji viču: „Smrt diktatoru!“ Taj poziv se više puta čuo na demonstracijama, usmerenim na 83-godišnjeg iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija. Drugi video snimci navodno snimljeni u Teheranu imali su slične skandacije, kao i scene strogo zaštićene policije za nerede na ulici.

Iranski državni mediji nisu odmah priznali demonstracije.

Od početka demonstracija najmanje 529 ljudi je ubijeno u demonstracijama, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu. Vlasti su pritvorile preko 19.700 drugih usred nasilnog obračuna koji je pokušavao da suzbije neslaganje. Iran mesecima nije ponudio nikakve ukupne brojke o žrtvama, iako se činilo da je vlada priznala da je ranije ovog meseca uhapsila „desetine hiljada“.

Činilo se da su demonstracije usporile poslednjih nedelja, delimično zbog pogubljenja i gušenja, iako su se protestni povici još uvek mogli čuti noću u nekim gradovima.

Četrdesetodnevne komemoracije za mrtve uobičajene su u Iranu i na širem Bliskom istoku. Ali oni se takođe mogu pretvoriti u ciklične sukobe između sve razočaranije javnosti i bezbednosnih snaga koje se okreću većem nasilju da bi ih suzbile, kao što su imali u haosu koji je doveo do iranske revolucije 1979.

Iranska tvrdolinijaška vlada je bez pružanja dokaza tvrdila da su demonstracije strana zavera, a ne domaći bes.

Valuta zemlje rijal je pala na nove minimume u odnosu na američki dolar. Iran nastavlja da obogaćuje uranijum bliže nego ikad nivoima na nivou oružja nakon kolapsa svog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama i ima dovoljno zaliha da napravi „nekoliko“ atomskih bombi ako želi. U međuvremenu, Teheran naoružava Rusiju dronovima koji nose bombe koje je Moskva koristila u ratu u Ukrajini.