Led na Antarktiku se topi na rekordno nizak nivo

Led na Antarktiku se topi na rekordno nizak nivo

Područje Antarktičkog okeana pokriveno ledom smanjilo se na rekordno nizak nivo, izlažući deblje ledene police koje podupiru prizemni ledeni pokrivač Antarktika talasima i toplijim temperaturama, izvestili su naučnici u četvrtak.

Nacionalni centar za podatke o snegu i ledu u Sjedinjenim Državama saopštio je da je morski led na Antarktiku ove nedelje pao na 1,91 milion kvadratnih kilometara, što je najniži nivo od kada su počeli da se evidentiraju 1979. godine.

Prethodni najniži nivo svih vremena postavljen je prošle godine.

„S obzirom da je verovatno preostalo još nekoliko nedelja do sezone topljenja, očekuje se da će opseg dalje opasti pre nego što dostigne godišnji minimum“, navodi se u saopštenju NSIDC-a.

Topljenje morskog leda nema vidljiv uticaj na nivo mora jer je led već u vodi okeana.

Ali morski led okružuje ogromne ledene police Antarktika, produžetke slatkovodnih glečera koji prete katastrofalnim porastom nivoa mora tokom vekova ako nastave da se otapaju kako globalne temperature rastu.

NSIDC je rekao da „veći deo antarktičke obale“ ima vodu koja je sada bez leda, „izlažući ledene police koje obrubljuju ledeni pokrivač talasima i toplijim uslovima“.

Antarktički ciklus prolazi kroz značajne godišnje varijacije tokom leta odmrzavanja i zima smrzavanja, a kontinent nije doživeo brzo otapanje u poslednje četiri decenije koje muči ledene pokrivače Grenlanda i Arktika zbog globalnog zagrevanja.

Ali visoka stopa topljenja od 2016. izaziva zabrinutost da bi mogao da zavlada značajan trend pada.

Topljenje morskog leda je problematično jer pomaže u ubrzavanju globalnog zagrevanja.

Kada beli morski led — koji vraća do 90 procenata sunčeve energije nazad u svemir — bude zamenjen tamnim, nezamrznutim morem, voda umesto toga apsorbuje sličan procenat sunčeve toplote.

Prethodni rekord postavljen je u februaru prošle godine, kada je površina leda koji pluta na Antarktičkom okeanu prvi put pala ispod dva miliona kvadratnih kilometara.

Prošle nedelje, evropski Kopernik klimatski monitor (C3s) rekao je da je obim leda u januaru već rekordno nizak.

Globalno, prošla godina je bila peta ili šesta najtoplija u istoriji uprkos uticaju prirodnog vremena La Nina na hlađenje.