Konzumiranje suvih šljiva može poboljšati mikrobiom creva kod žena u postmenopauzi

Konzumiranje suvih šljiva može poboljšati mikrobiom creva kod žena u postmenopauzi

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Food & Function ukazuje na to da svakodnevna konzumacija suvih šljiva može poboljšati mikrobiom creva kod žena u postmenopauzi. Mikrobiom fekalija — ekosistem mikroorganizama koji se nalaze u fekalnoj materiji — odražava opšte zdravlje creva pojedinca. Rezultati studije su pokazali značajno obogaćivanje bakterijama iz porodice Lachnospiraceae. Ova grupa bakterija je povezana sa sposobnošću da smanji inflamatorne markere u telu i pomogne u održavanju integriteta barijere creva.

Cilj ove studije je bio da se okarakteriše efekat suplementacije suvim šljivama na mikrobiom creva žena u postmenopauzi. Menopauza je obeležena padom hormona jajnika, što može negativno uticati na mikrobiom creva. Zauzvrat, ove promene u mikrobiomu creva potencijalno doprinose zdravstvenim rizicima, uključujući povećanje telesne masti, smanjen metabolizam i insulinsku rezistenciju.

„Prethodna istraživanja su pokazala da žene u postmenopauzi imaju zdravstvene koristi od konzumiranja suvih šljiva“, kaže autorka studije Meri Džejn De Souza, doktorka, FACSM, uvaženi profesor, Pensilvanski državni univerzitet. „Verovatno je da mikrobiom creva pomaže u olakšavanju ovih prednosti. Uz to, želeli smo da bliže pogledamo specifične efekte koje konzumacija suve šljive ima na populacije crevnih mikroorganizama kod žena u postmenopauzi.“

Nasumično kontrolisano ispitivanje uključivalo je 143 žene u postmenopauzi između 55 i 75 godina. Učesnice su raspoređene u jednu od tri grupe tretmana: bez suvih šljiva (n=52), 50 g suvih šljiva dnevno (n=54) ili 100 g suvih šljiva na dan (n =37). Rezultati prikupljeni nakon 12 meseci pokazali su značajne promene u mikrobiomima za one u grupama koje su tretirane suvom šljivom – pre svega, obogaćivanje porodice bakterija Lachnospiraceae. Istraživači sugerišu da ovi rezultati mogu imati implikacije na upotrebu suvih šljiva kao nefarmakološke intervencije cele hrane za zdravlje creva.

„Potrošači postaju sve više zabrinuti za zdravlje svojih creva i ova studija podržava dugogodišnju reputaciju suvih šljiva kao hrane koja je zdrava za creva. Suve šljive su prirodna, celovita hrana koju potrošači lako i zgodno unose u svoje dnevne obroke ili grickalice, “ kaže Andrea N. Giancoli, MPH, RD, savetnik za ishranu u kalifornijskom odboru za suve šljive.

Ova nova studija doprinosi rastućem broju istraživanja koja istražuju vezu između konzumiranja suvih šljiva, zdravlja creva i potencijalnih povoljnih efekata na druge glavne sisteme tela. Na primer, nedavno objavljeni naučni pregled sa Državnog univerziteta Pensilvanije sugeriše da fenolna jedinjenja i sadržaj dijetetskih vlakana u suvim šljivama mogu da promene mikrobiom creva na način koji na kraju podržava zdravlje kostiju.

Nalazi su objavljeni u časopisu Food & Function.