UN će obeležiti godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu pozivanjem na „pravedan mir“

UN će obeležiti godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu pozivanjem na „pravedan mir“

Na obeležavanje godinu dana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Generalna skupština UN će sledeće nedelje glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava „potreba da se što pre postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir“ u u skladu sa osnivačkom Poveljom Ujedinjenih nacija.

Ponovo zahteva od Moskve da povuče svoje trupe i poziva na obustavu neprijateljstava. Generalna skupština od 193 člana će verovatno glasati sledećeg četvrtka nakon dvodnevnih govora desetina država povodom obeležavanja 24. februara godišnjice početka rata, piše Rojters.

Ukrajina i njene pristalice nadaju se da će produbiti rusku diplomatsku izolaciju tražeći glasove za skoro tri četvrtine Generalne skupštine kako bi odgovarali – ako ne i boljoj – podršci koju je dobila za nekoliko rezolucija prošle godine.

„Računamo na veoma široku podršku članstva. Ono što je u pitanju nije samo sudbina Ukrajine, to je poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države“, rekao je ambasador Evropske unije Olof Skoog, koji je pomogao u vođenju izradu rezolucije Generalne skupštine.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski odbio je da komentariše nacrt rezolucije, koji su zemlje članice dobile u sredu.

Generalna skupština je bila u fokusu akcije UN-a prema Ukrajini jer je 15-člani Savet bezbednosti paralizovan od strane Rusije, koja ima pravo veta zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Britanijom.

Umesto toga, Savet bezbednosti je održao desetine sastanaka o Ukrajini u protekloj godini i ponovo će razgovarati o ratu sledećeg petka na ministarskom skupu. Diplomate kažu da je malo verovatno da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovati u Njujork.

Rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Ukrajina je želela da u nacrtu rezolucije Generalne skupštine bude sadržan mirovni plan od 10 tačaka koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali diplomate su rekle da je nacrt pojednostavljen u pokušaju da dobije što veću podršku.

Dok se Rusija i Zapad bore za diplomatski uticaj, neke države – posebno na globalnom jugu – brinu da su stisnute usred intenzivnog geopolitičkog rivalstva.

Rusija je bila diplomatski izolovana prošle godine, kada je 2. marta 141 država glasala za osudu njene invazije i zahteva od Moskve da povuče svoje trupe. Samo nekoliko nedelja kasnije, 140 država glasalo je za traženje pristupa pomoći i zaštite civila i kritikovalo Rusiju zbog stvaranja „strašne“ humanitarne situacije u susednoj Ukrajini.

Zatim su 143 zemlje glasale 12. oktobra za osudu ruskog „pokušaja nelegalne aneksije“ četiri delimično okupirana regiona u Ukrajini i pozvale sve zemlje da ne priznaju taj potez.

Moskva je pokušala da otkloni svoju izolaciju. Uoči glasanja u aprilu koje je rezultiralo suspenzijom Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, Rusija je upozorila zemlje da će se glasanje za tu meru smatrati „neprijateljskim gestom“ i uzeti u obzir u razvoju bilateralnih odnosa.

Rusija kaže da je pokrenula, kako kaže, „specijalnu vojnu operaciju“ da „denacifikuje“ Ukrajinu i zaštiti one koji govore ruski, a takođe sada optužuje Zapad da vodi „proksi rat“ protiv nje naoružavanjem Ukrajine i uvođenjem sankcija Moskvi.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici nazvali su invaziju ničim izazvanim otimanjem zemlje protiv suverene nacije.

U Ujedinjenim nacijama, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje radile su na održavanju diplomatske podrške Ukrajini fokusirajući se na osnivačku Povelju UN, čiji je ključni princip poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Ne možete biti neutralni kada postoji zemlja koja napada drugu zemlju“, rekla je prošlog meseca američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild. „To je napad na Povelju UN. To je napad na suverenitet nezavisne zemlje. To je napad na suseda.“