Blinken odlazi u Evropu usred rastućih tenzija sa Kinom

Blinken odlazi u Evropu usred rastućih tenzija sa Kinom

Rastuće tenzije SAD sa Kinom, strah od nove ruske ofanzive na Ukrajinu i zastoj sa Turskom zbog širenja NATO-a biće glavni prioritet državnog sekretara Entonija Blinkena na putu ka Evropi ove nedelje, prenosi AP.

Blinken će u četvrtak napustiti Vašington na skoro nedelju dana sastanaka u Nemačkoj, Turskoj i Grčkoj, saopštio je Stejt department u sredu.

Svoje šestodnevno putovanje počinje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, gde će se pridružiti potpredsednici Kamali Haris u predstavljanju Bajdenove administracije.

Postoji velika spekulacija da bi Blinken mogao da iskoristi priliku da se sastane sa visokim kineskim spoljnopolitičkim zvaničnikom Vang Jijem koji će takođe prisustvovati konferenciji u Minhenu. Takav sastanak još nije zakazan, ali ako do njega dođe, to će biti prva rasprava na visokom nivou sa Kinom otkako je Blinken prošle nedelje odložio put u Kinu zbog svog špijunskog balona za koje se sumnja da je bio.

Veliki broj drugih visokih stranih zvaničnika takođe će biti na konferenciji u Minhenu, a osim sve veće zabrinutosti zbog kineskih nadzornih aktivnosti, očekuje se da će situacija u Ukrajini uoči očekivane prolećne ofanzive Rusije biti glavna briga.

Konferencija se održava uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a prošlogodišnjim ponavljanjem dominirala su upozorenja SAD i njenih saveznika iz NATO-a da je rat neizbežan.

Iz Minhena, Blinken će otputovati u Tursku, gde će se prvo zaustaviti u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik kako bi pogledao operacije pomoći i oporavka žrtava prošlonedeljnog razornog zemljotresa, pre nego što će otići u Ankaru na očekivane razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim viši zvaničnici.

Jedan od njegovih prioriteta u Ankari biće pokušaj da deblokira prigovore Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO. Erdogan se žalio da su Finci, a posebno Šveđani, previše popustljivi prema grupama koje smatra terorističkim ili egzistencijalnim pretnjama, uključujući kurdske grupe.

Jednoglasnost među alijansom je potrebna da bi se prihvatile nove članice, a svih 30 sadašnjih saveznika osim Turske je ili ratifikovalo ili signaliziralo svoju nameru da ratifikuju ulazak Finske i Švedske.

Istovremeno, Vašington ima i druge probleme sa Ankarom, uključujući upornu želju Turske da kupi napredne američke borbene avione, čemu se protive brojni moćni zakonodavci na osnovu ljudskih prava.

Blinken će završiti svoj put u Atini, gde će razgovarati o rastućim grčko-turskim tenzijama i drugim pitanjima, uključujući energetsku bezbednost u istočnom Mediteranu i saradnju u oblasti odbrane.