Lufthansa: IT greška izaziva velike prekide letova širom sveta

Lufthansa: IT greška izaziva velike prekide letova širom sveta

IT greška kod vodećeg nemačkog avioprevoznika Lufthanza izazvala je velika kašnjenja letova i poremećaje u avio-kompanijama širom sveta, saopštila je kompanija u sredu, dodajući da je uzrok kvara još uvek nejasan.

„Došlo je do kvara IT sistema cele grupe“, rekao je portparol Lufthanze za Rojters.

Fotografije i video snimci sa nekoliko aerodroma širom Nemačke pokazuju haos sa hiljadama zaglavljenih putnika koji čekaju da budu prijavljeni.

Akcije Lufthanze, koja takođe poseduje SVISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Eurovings, pale su za 1,2% u 09:36 GMT.

Lufthanza je intenzivno radila na rešavanju problema, izvestio je Bild pozivajući se na portparola kompanije.

Putnici na platformama društvenih medija rekli su da je neuspeh primorao kompaniju da se ukrcava u avione koristeći olovku i papir i da kompanija nije bila u mogućnosti da digitalno obradi prtljag putnika.

U tvitu, Lufthanza je rekla: „Trenutno, avio-kompanije Lufthansa grupe su pogođene IT prekidom. Ovo uzrokuje kašnjenja i otkazivanje letova. Žao nam je zbog neprijatnosti koje ovo uzrokuje našim putnicima.

Kvar IT sistema dolazi dva dana pre planiranih štrajkova na sedam nemačkih aerodroma za koje se očekuje da će dovesti do velikih poremećaja.