Izveštaj UN: Saif al-’Adl se smatra novim vođom Al Kaide

Izveštaj UN: Saif al-’Adl se smatra novim vođom Al Kaide

Eksperti UN kažu da je među zemljama članicama preovlađujući stav da je vođstvo Al Kaide prešlo na Saifa al-Adla, koji je bio odgovoran za bezbednost Osame bin Ladena i obučavao neke od otmičara umešanih u napad na SAD 11. septembra 2001. godine, prenosi Asošijeted pres.

Komisija eksperata je u izveštaju Savetu bezbednosti UN objavljenom u ponedeljak saopštila da nije objavljeno da će Saif al-Adl zameniti Ajmana al-Zavahrija, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Kabulu prošlog avgusta.

„Ali u diskusijama u novembru i decembru mnoge države članice UN-a su zauzele stav da Saif al-’Adl već deluje kao de fakto i neosporni vođa grupe“, navodi se u izveštaju.

Procene se razlikuju o tome zašto al-Adlovo vođstvo nije proglašeno, kaže se.

Neke zemlje smatraju da je al-Zavahrijevo prisustvo u Kabulu osramotilo talibanske vladare u zemlji koji traže legitimitet „i da je Al Kaida odlučila da to ne pogoršava priznanjem smrti“, rekli su stručnjaci.

„Međutim, većina je ocenila da je ključni faktor kontinuirano prisustvo Saifa al-Adla u Islamskoj Republici Iran (što) postavlja teška teološka i operativna pitanja za Al Kaidu“, rekli su oni.

Napominjući da je jedna zemlja odbacila tvrdnje da se bilo koji član Al Kaide nalazi u Iranu, panel je rekao da lokacija Saif al-‘Adl’a „pokreće pitanja koja imaju uticaja na ambicije Al Kaide da potvrdi vođstvo u globalnom pokretu pred izazovima” ekstremističke grupe Islamska država.

Saif al-‘Adl je na crnoj listi sankcija UN-a kao Mohammed Salahaldin Abd El Halim Zidan rođen u Egiptu od januara 2001. godine, saopštilo je vijeće. Na listi UN-a opisan je da je preuzeo dužnost vojnog komandanta Al-Kaide nakon smrti Mohameda Atefa – jednog od bin Ladenovih najboljih pomoćnika – u američkom napadu u novembru 2001.

Pored toga što je bio Bin Ladenov šef bezbednosti, kažu UN, Saif al-‘Adl je učio militante da koriste eksploziv i obučavao neke od otmičara koji su učestvovali u napadu u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. Takođe se kaže da je obučavao i somalijske borci koji su ubili 18 američkih vojnika u Mogadišu, u Somaliji, 1993.

Američke vlasti traže Saifa al Adla u vezi sa bombaškim napadima na američke ambasade u Dar es Salamu u Tanzaniji i Najrobiju u Keniji u avgustu 1998.

Prema izveštaju, pretnja od Al Kaide, ekstremističke grupe Islamska država i njihovih ogranaka „i dalje je visoka u zonama sukoba i susednim zemljama“, a Afrika se poslednjih godina pojavljuje „kao kontinent na kojem se najviše razvija šteta naneta terorizmom brzo i ekstenzivno.”

Panel je rekao da je rukovodstvo Islamske države takođe postalo pitanje nakon saopštenja grupe od 30. novembra da je Abu al-Hasan al-Hašimi al-Kuriši poginuo u bici prethodnog meseca, što je drugi vođa grupe koji je ubijen 2022. godine.

„Novi lider je najavljen kao Abu al-Husain al-Husaini al-Kuraši, a njegov pravi identitet još nije poznat“, rekli su stručnjaci.

Države članice su istakle brojne zakletve odanosti Abu al Huseinu od strane Islamske države „daleko i široko bez specifičnog znanja o njegovom identitetu ili kvalitetima kao vođe“, rekli su.