Američka vojska pronašla senzore iz oborenog balona

Američka vojska pronašla senzore iz oborenog balona

Američka vojska saopštila je u ponedeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz navodnog kineskog špijunskog balona koji je 4. februara oborio američki borbeni avion kod obale Južne Karoline, uključujući ključne senzore za koje se pretpostavlja da su korišćeni za prikupljanje obaveštajnih podataka, preneo je Rojters.

„Ekipe su uspele da izvuku značajne ostatke sa lokacije, uključujući sve identifikovane prioritetne senzore i delove elektronike, kao i velike delove strukture“, navodi se u saopštenju Severne komande američke vojske.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio vladin špijunski brod, proveo je nedelju dana leteći iznad Sjedinjenih Država i Kanade pre nego što je predsednik Džo Bajden naredio da se obori. Ova epizoda je zategla veze između Vašingtona i Pekinga, što je dovelo do toga da američki najviši diplomata odloži put u Kinu.

To je takođe dovelo do toga da američka vojska pretražuje nebo u potrazi za drugim objektima koje nije uhvatio radar, što je dovelo do tri neviđena obaranja u tri dana između petka i nedelje.

Američka vojska i Bajdenova administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim objektima bez posade ostaje nepoznato, uključujući kako se drže u vazduhu, ko ih je izgradio i da li su možda prikupljali obaveštajne podatke.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pokušao je u ponedeljak da smiri Amerikance zbog rizika koji predstavljaju neidentifikovani predmeti.

„Želim da uverim Amerikance da ovi objekti ne predstavljaju vojnu pretnju nikome na terenu“, rekao je Ostin, obraćajući se novinarima dok je sleteo u Brisel na skup NATO-a.

„Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno vazduhoplovstvo i potencijalno pretnju prikupljanju obaveštajnih podataka.

Američka vojska je saopštila da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže od obaranja kineskog špijunskog balona, s obzirom na manju veličinu i nedostatak tradicionalnog radarskog potpisa.

Kao primer teškoće, poslednje obaranje neidentifikovanog objekta u nedelju od strane borbenog aviona F-16 odnelo je dve bočne rakete – nakon što jedna od njih nije uspela da obori metu, rekao je američki zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

Ostin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke od tri najnovija oborena objekta, od kojih je jedan pao kod obale Aljaske u ledu i snegu. Još jedno obaranje dogodilo se iznad teritorije Jukona u Kanadi.

Američki zvaničnici su odbili da povežu incidente.

Ali kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u ponedeljak da su četiri vazdušna objekta oborena poslednjih dana na neki način povezana, bez detaljnijeg objašnjenja.

„Očigledno je da postoji neka vrsta obrasca, činjenica da ovo vidimo u značajnoj meri tokom protekle nedelje je razlog za interesovanje i veliku pažnju“, rekao je Trudo novinarima na konferenciji za novinare u Vajthorsu, glavnom gradu Jukona.

Mornarica izvlači ostatke kineskog špijunskog balona