SAD brani odluku o obaranju 3 neidentifikovana objekta

SAD brani odluku o obaranju 3 neidentifikovana objekta

Bela kuća je u ponedeljak branila obaranje tri neidentifikovana objekta u isto toliko dana, iako je priznala da zvaničnici nisu imali naznake da su objekti namenjeni za nadgledanje na isti način kao i kineski balon na velikoj visini koji je preleteo Američki vazdušni prostor ranije ovog meseca, preneo je AP.

Tri objekta, uključujući jedan oboren u nedelju iznad jezera Huron, putovali su na tako maloj visini da predstavljaju rizik za civilni vazdušni saobraćaj, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Iako Bajdenova administracija još nema dokaze da su bili opremljeni u špijunske svrhe — ili čak da su pripadali Kini — zvaničnici to nisu isključili, rekao je on.

„To su bile odluke zasnovane čisto i jednostavno na onome što je bilo u najboljem interesu američkog naroda“, rekao je Kirbi.

Višenedeljni niz objekata, počevši od džinovske bele kugle koja je prvi put otkrivena iznad američkog neba krajem januara, zbunila je američke zvaničnike i podstakla radoznalost širom sveta. Iako su se tri najnovija objekta razlikovala po veličini, sposobnosti manevrisanja i drugim karakteristikama od balona za nadzor oborenog 4. februara kod obale Karoline, zvaničnici su krenuli da eliminišu svaki sa neba – akcije za koje zvaničnici Pentagona veruju da nemaju mirnodopski presedan.

„Pošto nismo bili u mogućnosti da definitivno procenimo šta su ovi najnoviji objekti, delovali smo iz obilja opreza“, rekao je Kirbi.

Jedna od mogućnosti koju su SAD uspele da isključe je bilo kakva povezanost sa vanzemaljskim aktivnostima, saopštila je Bela kuća u ponedeljak, suzbijajući bezbrižne javne spekulacije o vanzemaljcima i svemiru.

„Nema — opet, nema — naznaka vanzemaljaca ili vanzemaljskih aktivnosti sa ovim nedavnim uklanjanjima“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer na početku brifinga za štampu.

Druge zapadne zemlje takođe pokušavaju da procene niz incidenata. Britanski premijer Riši Sunak rekao je u ponedeljak da će vlada učiniti „šta god je potrebno“ da zaštiti zemlju, pošto je Velika Britanija najavila bezbednosnu reviziju. I kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da „postoji neka vrsta šablona“ za balon i tri druga objekta, iako SAD nisu ponovile tu tvrdnju.

Kirbi je govorio sa podijuma Bele kuće nekoliko sati nakon što je Kina navela da je više od 10 američkih balona na velikim visinama letelo u njenom vazdušnom prostoru tokom prošle godine bez njene dozvole. Američki zvaničnici su odlučno demantovali tu tvrdnju, a Kirbi je u ponedeljak rekao: „Ne letimo balonima za nadzor iznad Kine.

Kineska tvrdnja je usledila nakon što su SAD oborile osumnjičeni kineski špijunski balon koji je prešao iznad Aljaske u Južnu Karolinu u periodu od više dana, što je izazvalo novu krizu u bilateralnim odnosima koji su pali na najniži nivo u decenijama i podstakli sekretara Državni Antoni Blinken da otkaže planiranu posetu Kini.

U to vreme, Blinken je rekao da se nada da će ponovo zakazati putovanje u odgovarajuće vreme. ali postoji nekoliko predstojećih prilika za razgovore na visokom nivou sa Kinezima, uključujući već ovog vikenda. Blinken i Vang Ji, šef spoljne politike Komunističke partije Kine, biće u Minhenu u Nemačkoj na godišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja počinje u petak.

Stejt department je saopštio da nijedan sastanak između muškaraca nije zakazan, ali je portparol Ned Prajs dodao da SAD „uvek procenjuju opcije za diplomatiju“. „Otvoreni smo i posvećeni smo održavanju otvorenih linija komunikacije“, rekao je on novinarima.

Najnoviji od tri objekta oboren je u nedelju iznad jezera Huron nakon što je otkriven dan ranije iznad Montane.

U petak je Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, kombinovana američko-kanadska organizacija poznata kao NORAD koja obezbeđuje zajedničku odbranu vazdušnog prostora nad dve nacije, otkrila i oborila objekat u blizini retko naseljenog Deadhorsa na Aljasci.

Kasnije te večeri, NORAD je otkrio drugi objekat koji leti na velikoj visini iznad Aljaske, rekli su američki zvaničnici. Prešao je u kanadski vazdušni prostor u subotu i bio iznad Jukona, udaljene teritorije, kada je Trudeau naredio da ga obore.

U oba ova incidenta, objekti su leteli na otprilike 12.000 metara. Objekat je u nedelju leteo na oko 6.000 metara.

Nijedan od tri poslednja predmeta nije pronađen, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin novinarima u Briselu, gde je ove nedelje trebalo da prisustvuje sastanku ministara odbrane NATO-a.

Ostin je rekao da je vreme omelo napore za oporavak na Aljasci, dok je u Kanadi objekat oboren u veoma udaljenoj oblasti koja je takođe ometala napore. Na Aljasci, gde je objekat sleteo na morski led, hladnoća vetra i zabrinutost za bezbednost „diktiraju rokove oporavka“, rekao je on.