SAD isključuju vanzemaljce u slučaju obaranja NLO-a

SAD isključuju vanzemaljce u slučaju obaranja NLO-a

Bela kuća saopštila je u ponedeljak da nema naznaka vanzemaljaca ili vanzemaljskih aktivnosti nakon što su Sjedinjene Države ovog meseca oborile niz neidentifikovanih objekata iznad severnoameričkog vazdušnog prostora, piše Rojters.

„Znam da je bilo pitanja i zabrinutosti u vezi sa ovim, ali nema, opet nema naznaka vanzemaljaca ili vanzemaljskih aktivnosti sa ovim nedavnim uklanjanjem“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Poricanje Bele kuće predstavlja lik za američku vladu. U nedelju je general američkog vazduhoplovstva rekao da još neće isključiti vanzemaljce ili bilo koje drugo objašnjenje, priklanjajući se američkim obaveštajnim stručnjacima.

Generalovi komentari došli su tokom brifinga Pentagona u nedelju nakon što je američki borbeni avion F-16 oborio objekat osmougaonog oblika iznad jezera Huron na granici SAD i Kanade. To je bilo treće obaranje neidentifikovanog objekta nakon obaranja kineskog balona kod obale Južne Karoline 4. februara zbog čega je severnoamerička protivvazdušna odbrana bila u stanju visoke pripravnosti.

Američki zvaničnici rekli su da se balon koristi za nadzor.

Poreklo predmeta bilo je predmet intenzivnog interesovanja i spekulacija u Sjedinjenim Državama. Nešto manje od polovine Amerikanaca veruje da NLO postoje i da su posetili Zemlju, prema anketi IPSOS-a iz 2020.

Više zvaničnika Bele kuće odbacilo je u ponedeljak mogućnost da objekti potiču od vanzemaljaca.

„Mislim da američki narod ne treba da brine o vanzemaljcima u pogledu ovih zanata, tačka“, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi tokom brifinga Bele kuće sa novinarima u ponedeljak.

Incidenti su se desili pošto je Pentagon preduzeo novi pritisak poslednjih godina da istraži vojna viđenja NLO-a – preimenovanih u zvaničnom vladinom jeziku u „neidentifikovane vazdušne pojave“ ili UAP.

Vladini napori da istraži anomalne, neidentifikovane objekte – bilo da su u svemiru, na nebu ili čak pod vodom – doveli su do stotina dokumentovanih izveštaja koji se istražuju, rekli su visoki vojni lideri.

Izveštaj američke vlade iz juna 2021. koji ne isključuje moguće vanzemaljsko poreklo za 144 „neidentifikovana vazdušna pojava“.

Taj izveštaj je označio prekretnicu nakon što je vojska provela decenije odbijajući, razotkrivajući i diskreditujući zapažanja neidentifikovanih letećih objekata i „letećih tanjira“ koja datiraju iz 1940-ih.