Bajden će imenovati zvaničnika na čelo američke agencije za bezbednost automobila

Bajden će imenovati zvaničnika na čelo američke agencije za bezbednost automobila

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da predsednik Džo Bajden planira da imenuje vršioca dužnosti šefa Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) za najvišu funkciju, piše Rojters.

En Karlson, glavni savetnik agencije, imenovana je za vršioca dužnosti šefa NHTSA u septembru. Ona je nadgledala bezbednosne istrage u Tesli i napore da se smanji broj smrtnih slučajeva u saobraćaju i značajno povećaju zahtevi za uštedu goriva vozila.

Veći deo poslednjih šest godina, NHTSA je bila bez administratora koji je potvrdio Senat. Broj smrtnih slučajeva u saobraćaju u SAD naglo je porastao od početka pandemije COVID-19. Smrtni slučajevi na putevima skočili su za 10,5 odsto u 2021. na 42.915, što je najveći broj poginulih na američkim putevima u jednoj godini od 2005.

Karlson je u januaru rekao da agencija proučava uticaj veličine vozila na bezbednost puteva i da je „veoma zabrinuta” zbog „stepena u kojem teža vozila doprinose većoj stopi smrtnosti”.

Agencija „ulaže mnogo resursa“ u istragu Tesle, rekao je Karlson u januaru, odbijajući da se obaveže na vremenski okvir za rešavanje istrage. „Krećemo se najbrže što možemo, ali takođe želimo da budemo oprezni i da budemo sigurni da imamo sve informacije koje su nam potrebne.

U junu, NHTSA je nadogradio svoju sondu za kvar na 830.000 Tesla vozila sa sistemom za pomoć vozaču Autopilot i koji uključuje sudare sa parkiranim vozilima hitne pomoći.

NHTSA proverava da li Tesla vozila adekvatno obezbeđuju da vozači obrate pažnju.

NHTSA planira da u aprilu predloži nove standarde uštede goriva za modelsku godinu 2027. i dalje, što bi moglo dramatično da preoblikuje nove automobile na američkim putevima, rekao je Karlson.

U martu 2020. republikanska administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa vratila je standarde na samo 1,5% godišnjeg povećanja efikasnosti do 2026. godine, mnogo manje od 5% godišnjeg povećanja koje je zahtevao bivši predsednik Barak Obama. Bajdenova administracija je 2021. poništila Trampovu akciju i naložila NHTSA i Agenciji za zaštitu životne sredine da počnu rad na sledećoj rundi strožih pravila.