Korišćenje stena pronađenih u Minesoti da bi se objasnilo kako je Mars mogao da razvije atmosferu

Korišćenje stena pronađenih u Minesoti da bi se objasnilo kako je Mars mogao da razvije atmosferu

Par naučnika sa Zemlje, jedan sa Univerziteta u Kalgariju u Kanadi, drugi sa Univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji, otkrio je da bi proučavanje stena pronađenih u Dulutu u Minesoti moglo da nam pomogne da razumemo kako je Mars možda razvio svoju drevnu atmosferu.

U svom radu objavljenom u časopisu Science Advances, Benjamin Tutolo i Nicholas Tosca su primetili da su neke od stena bogatih gvožđem pronađene u oblasti Duluth bile slične po sastavu nekima pronađenim na Marsu, sugerišući da bi se mogle koristiti kao postolje. za proučavanje Marsa.

Svemirski naučnici tek treba da izvuku stene ili bilo koji drugi materijal sa Marsa zbog ogromnog napora koji je uložen u slanje letelice na planetu, prikupljanje uzoraka i njihovo vraćanje. Dakle, naučnici koji rade na razumevanju istorije Marsa ponekad proučavaju istoriju Zemlje ili njenih delova za koje se veruje da su slični Marsu.

U ovom novom radu, istraživači su proučavali stene bogate gvožđem koje su pronašli u Minesoti kako bi saznali više o njihovoj istoriji. Otkrili su da su stene prošle kroz proces poznat kao serpentinizacija, proces kojim se stene potiskuju od Zemljinog omotača prema gore, da bi na kraju došle u kontakt sa vodom, što je rezultiralo stvaranjem vodonika. Kada se takve stene na kraju izguraju na površinu, vodonik se ispušta u atmosferu, gde, zajedno sa drugim gasovima, služi za stvaranje efekta staklene bašte, koji zagreva planetu.

Tutolo i Toska takođe primećuju da serpentinizacija takođe može dovesti do proizvodnje minerala, a u nekim slučajevima i organskih jedinjenja — od kojih neka imaju potencijal da podstaknu ekosistem koji doprinosi stvaranju građevinskih blokova za život. Oni sugerišu da, pošto su mnoge stene pronađene na površini Marsa po prirodi slične onima pronađenim u Dulutu, čini se mogućim da su i one mogle biti proizvedene serpentinizacijom. Ovo sugeriše da su možda odigrali ulogu u stvaranju atmosfere koja je sposobna da zadrži dovoljno toplote da se led otopi u vodu, što bi predstavljalo dokaz da je voda tekla na površini Marsa pre milijardi godina.