Mikrobiom majki reguliše imunitet pluća kod novorođenčadi

Mikrobiom majki reguliše imunitet pluća kod novorođenčadi

Nova studija koju je vodio Bruno Silva Santos, vođa grupe i zamenik direktora na Instituto de Medicina Molecular Joao Lobo Antunes (iMM; Portugal), a objavljena u Cell Reports otkrila je da tip belih krvnih zrnaca, γδ T ćelija, utiče prenos mikrobioma majke tokom porođaja i dojenja i utiče na imuni odgovor pluća kod novorođenčadi.

Pre rođenja, pluća su ispunjena sterilnom tečnošću koja se zamenjuje gasom u prvom dahu nakon rođenja, što izaziva imunološku reakciju koja uključuje značajno remodeliranje plućnog tkiva, nazvanu „reakcija na prvi dah“. Sada su istraživači u iMM-u umešali specifičan tip imune ćelije, γδ T ćelije, u ovaj imuni odgovor kod miševa.

„Otkrili smo da novorođenčad rođena i odgajana od majki kojima nedostaju γδ T ćelije dobijaju drugačiji mikrobiom creva. Intestinalni mikroorganizmi kod ovih miševa nisu u stanju da proizvedu dovoljne količine tipa molekula koji su važni za modulaciju imunološkog odgovora pluća na prvi dah“, objašnjava vođa studije Bruno Silva Santos. „Kao rezultat, ovi štenci imaju pojačan imuni odgovor na prvi dah.“

Tip imunološkog odgovora koji se indukuje nakon prvog udisaja je takođe relevantan u drugim kontekstima. Istraživači su primetili sličan obrazac kod potomaka majki kojima nedostaju γδ T ćelije kao odgovor na infekciju parazitom koji izaziva oštećenje pluća.

„Videli smo da ili lečenje antibioticima za ubijanje mikroorganizama u crevima, ili suplementacija sa kratkim lančanim masnim kiselinama, molekulima koji se nalaze kod miševa sa pogoršanim imunološkim odgovorima, ukidaju razlike između miševa rođenih od majki sa i bez ovih imunih ćelija. Ovo pokazuje da su efekti primećeni kod štenaca indirektni i povezani sa ovim molekulima koje proizvodi mikrobiom,“ dodaje Pedro Papoto, prvi autor studije koju je pokrenuo tokom doktorata. at iMM.

Složenost posla zauzima još jedan nivo na prenosu mikrobioma sa majki na novorođenčad. „Otkrili smo da prenos mikroorganizama od majki nije ograničen na proces rađanja. Ako se štenad rođena od majki kojima nedostaju γδ T limfociti odgajaju sa majkama koje imaju ove ćelije, njihov imuni odgovor se obnavlja. Zapravo, naša studija sugeriše da većina bakterijskih zajednica se mora preneti nakon rođenja, tokom dojenja“, objašnjava Pedro Papoto.

Već je poznato da je imunološki sistem u razvoju osetljiv na faktore koji potiču od majki. Sada, u ovoj studiji, istraživači su otkrili da majčinske γδ T ćelije, koje nikada nisu bile povezane sa ovim procesom, učestvuju u razvoju plućnog imuniteta novorođenčadi tako što utiču na kolonizaciju crevnih mikroorganizama. Ovo takođe doprinosi rastućem broju dokaza o fiziološkoj i terapijskoj ulozi crevnog mikrobioma.