Nemačka je pozvala Tursku da bez odlaganja pristane na ulazak Finske i Švedske u NATO

Nemačka je pozvala Tursku da bez odlaganja pristane na ulazak Finske i Švedske u NATO

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Tursku i Mađarsku da bez daljeg odlaganja ratifikuju zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO.

Burbok je to rekla na konferenciji za novinare u Helsinkiju sa finskim kolegom Pekom Haavisto, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na agenciju Rojters.

Pridruživanje dve skandinavske zemlje ojačaće Alijansu u celini, istakao je Burbok.

Burbok je rekao da Finska i Švedska ispunjavaju kriterijume NATO-a. Prema njenom mišljenju, istovremeno pristupanje zemalja NATO-u bilo bi „razumno i ispravno“.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine i rekle da žele da se pridruže u isto vreme.

Ankara je ovog meseca saopštila da podržava kandidaturu Finske, ali želi da Stokholm zauzme oštriji stav prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom grupom.

Turska je prekinula pregovore prošlog meseca zbog rastućih tenzija nakon protesta u Stokholmu u kojima je danski političar sa ekstremno desnicom spalio kopiju Kurana.

Mađarski premijer Orban rekao je u novembru 2022. da će parlament zemlje ratifikovati članstvo dve zemlje u NATO početkom ove godine.