Danilov: Kadirovci koji su se borili u Ukrajini mogu završiti u Moldaviji

Danilov: Kadirovci koji su se borili u Ukrajini mogu završiti u Moldaviji

Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, rekao je da grupe iz Čečenije, koje su se borile protiv Ukrajine od 24. februara, sada rade kao „spasioci” u Turskoj i da bi mogle završiti sa zadatkom na teritoriji Moldavije. .

„Hajde da ne kažemo da se u Moldaviji ništa nije desilo. Znate da se tamo menja rukovodstvo zemlje, a blok moći jača koliko god je to moguće“, rekao je on.

Danilov je podsetio da su ukrajinski obaveštajci upozorili Moldaviju da Ruska Federacija želi da tamo izvede državni udar u bliskoj budućnosti.

Rusija zaista želi da tamo ponovo „puca“ da dođe do tačke napetosti, kojoj treba da posvetimo maksimalnu pažnju“, rekao je Danilov.

U tom kontekstu je pomenuo Kadirovce, koji su se borili protiv Ukrajine od početka ruske invazije.

“ Neki od tih ološa koji su bili deo takozvane „čečenske grupe“ ovde na našoj teritoriji 24-25-26 februara sada su u potpuno drugom delu sveta. Trenutno rade kao „spasioci“ u Turskoj. Sada veoma pažljivo pratimo ovu situaciju da se ne desi da ovi „spasioci“ završe u Kišinjevu. Znamo njihova prezimena i imena, u očinskom smislu. Mi smo ih tada veoma pažljivo pratili. Imali su lični zadatak od 24. februara.“ , – dodao je Danilov.

Podsetimo, na samitu EU u Briselu prošle nedelje predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je ukrajinska obaveštajna služba presrela planove Kremlja da preuzme kontrolu nad Moldavijom, nakon čega je ukrajinski lider odmah preneo sve informacije svojoj koleginici, predsednici Maji Sandu.

Služba za informisanje i bezbednost Moldavije potvrdila je da je moldavska strana od Ukrajine dobila podatke o namerama Rusije da sprovede kampanju za destabilizaciju situacije u državi.