SAD stavile na crnu listu 6 kineskih entiteta zbog balona

SAD stavile na crnu listu 6 kineskih entiteta zbog balona

Sjedinjene Države su u petak stavile na crnu listu šest kineskih subjekata za koje su rekli da su povezani sa vazduhoplovnim programima Pekinga kao deo odmazde zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je prošao vazdušni prostor zemlje, preneo je AP.

Ekonomska ograničenja uslijedila su nakon obećanja Bajdenove administracije da će razmotriti šire napore za rješavanje kineskih aktivnosti nadzora i otežaće pet kompanija i jednom istraživačkom institutu da pribave američki izvoz tehnologije.

Taj potez će verovatno dodatno eskalirati diplomatski spor između SAD i Kine izazvan balonom, koji je oboren prošlog vikenda kod obale Karoline. SAD su saopštile da je balon bio opremljen za otkrivanje i prikupljanje obaveštajnih signala, ali Peking insistira da je to bila letelica koja je izletela sa kursa.

Incident je podstakao državnog sekretara Antonija Blinkena da naglo otkaže putovanje u Peking sa visokim ulozima u cilju ublažavanja tenzija.

Američki biro za industriju i bezbednost rekao je da je šest entiteta na meti zbog „njihove podrške naporima kineske vojne modernizacije, posebno vazdušno-kosmičkim programima Narodne oslobodilačke vojske (PLA), uključujući vazdušne brodove i balone”.

„PLA koristi balone na velikim visinama (HAB) za obaveštajne i izviđačke aktivnosti“, navodi se.

Zamenik sekretara za trgovinu Don Grejvs je na Tviteru rekao da njegovo odeljenje „neće oklevati da nastavi da koristi“ takva ograničenja i druge regulatorne i instrumente za sprovođenje „kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost i suverenitet SAD“.

Šest entiteta su Beijing Nanjiang Aerospace Technologi Co., China Electronics Technologi Group Corporation 48th Research Institute, Dongguan Lingkong Remote Sensing Technologi Co., Eagles Men Aviation Science and Technologi Group Co., Guangzhou Tian-Hai-Ksiang Aviation Technologi Co., i Shanki Eagles Men Aviation Science and Technologi Group Co.

U petak je američki vojni borbeni avion oborio nepoznati objekat koji je leteo pored udaljene severne obale Aljaske po naređenju predsednika Džoa Bajdena. Objekat je oboren jer je navodno predstavljao pretnju po bezbednost civilnih letova, umesto saznanja da se bavi nadzorom.

Ali dva incidenta u tako bliskom nizu odražavaju povećanu zabrinutost zbog kineskog programa nadzora i pritisak javnosti na Bajdena da zauzme oštar stav protiv toga.