Gradonačelnik Toronta podnio je ostavku nakon afere sa bivšim zaposlenim

Gradonačelnik Toronta podnio je ostavku nakon afere sa bivšim zaposlenim

Gradonačelnik najvećeg kanadskog grada podneo je ostavku nakon što je priznao da je imao aferu sa bivšim službenikom.

Gradonačelnik Toronta Džon Tori rekao je na konferenciji za novinare u petak kasno uveče da je razvio odnos sa zaposlenim u svojoj kancelariji.

Ovaj 68-godišnjak je bio poznat kao umereni konzervativac bez veze i dugmad – skoro polarnu suprotnost prethodnom gradonačelniku Toronta Robu Fordu, čiji je mandat bio opterećen skandalima koji su uključivali javno piće i ilegalnu upotrebu droga.

„Shvatam da je to što sam dozvolio da se ova veza razvije bila ozbiljna greška u proceni sa moje strane“, rekao je Tori nakon što je Toronto Star izvestio o aferi.

„Došlo je to u vreme kada smo Barb, moja supruga sa više od 40 godina i ja, izdržali mnoge duge periode odvojeno dok sam obavljao svoje obaveze tokom pandemije“, rekao je on.

„Kao rezultat toga, odlučio sam da se povučem sa mesta gradonačelnika kako bih mogao da odvojim vreme da razmislim o svojim greškama i da radim na obnovi poverenja moje porodice.

Tori je prvi put izabran za gradonačelnika 2014. godine, djelimično na osnovu obećanja da će povratiti ugled na funkciju nakon turbulentnog Fordovog mandata. Tori je nedavno osvojio treći mandat.

Četvorogodišnji mandat Roba Forda na mestu gradonačelnika najvećeg kanadskog grada bio je poremećen njegovim opijanjem i upotrebom kreka kokaina. Kasnije je preminuo od retkog oblika raka.

Tori je rekao građanima Toronta da mu je „duboko žao“.