Povlačenje proizvoda od svežeg mesa može smanjiti potražnju kupaca

Povlačenje proizvoda od svežeg mesa može smanjiti potražnju kupaca

Sveže meso kao što su piletina i govedina su osnovna namirnica u ishrani mnogih Amerikanaca, ali potražnja bi mogla da pretrpi udarac nakon što se ovi proizvodi povuku, prema novom istraživanju Penn State.

Studija, koju su predvodili istraživači Fakulteta poljoprivrednih nauka, otkrila je da i broj nedavnih opoziva i količina povučene hrane imaju značajne negativne efekte na potražnju za svežim mesom.

Pored toga, istraživači su otkrili da velika povlačenja uzrokovana kontaminacijom proizvoda, povlačenja proizvoda bez inspekcije ili kršenja uvoza, povlačenja koje zahtijevaju vladine agencije i povlačenja klase I imaju veću vjerovatnoću da izazovu veći gubitak potražnje za mesom.

Pei Zhou, doktorski kandidat za energetiku, životnu sredinu i ekonomiju hrane i glavni autor studije, rekao je da rezultati ukazuju na različite strategije koje kompanije mogu preduzeti da spreče povlačenje hrane, što onda može biti od koristi i zdravlju potrošača i kompanijama.

„Vladine agencije i prehrambene kompanije mogle bi da preduzmu mere da spreče povlačenje tako što će, na primer, povećati obaveznu inspekciju proizvoda od svežeg mesa pre distribucije hrane“, rekao je Džou. „Oni bi takođe mogli da smanje skale opoziva i brzo reaguju tako što će razviti standardne propise, vodiče i procedure za opoziv – posebno za hranu koja se često povlači.

Prema istraživačima, pitanja bezbednosti hrane koja ugrožavaju zdravlje potrošača porasla su poslednjih godina. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su 2011. procenili da se oko 48 miliona Amerikanaca razboli, 128 000 je hospitalizovano i 3 000 umre od bolesti koje se prenose hranom svake godine.

Džou je objasnio da, iako je povlačenje hrane važno kako bi se potrošači zaštitili, oni takođe predstavljaju značajan finansijski udarac kompaniji čiji se proizvod povlači. Na primer, prethodna istraživanja su procenila da je prosečna cena opoziva hrane kompaniji oko 10 miliona dolara.

Američki sistem za bezbednost hrane ima dve grane – pri čemu povlačenje većine proizvoda od mesa, živine i nekih proizvoda od jaja nadgleda Ministarstvo poljoprivrede SAD, a opoziv druge hrane i pića nadgleda Uprava za hranu i lekove. Zbog tog sistema, primetili su istraživači, nisu svi potrošači izloženi istim vrstama informacija tokom opoziva hrane.

„Potrošači su izloženi različitim vrstama informacija o opozivu hrane, a te informacije mogu promeniti uočene zdravstvene rizike potrošača i dalje uticati na njihovo ponašanje prilikom kupovine i potražnju za hranom“, rekao je Džou. „Želeli smo prvo da istražimo uticaj opoziva hrane na potražnju potrošača, a zatim da nastavimo ispitivanjem kako potrošači reaguju na različite vrste informacija o opozivu.“

Za ovu studiju, istraživači su se fokusirali na tržište svežeg mesa – najveći poljoprivredni sektor u SAD, sa ukupnom proizvodnjom mesa od 52 milijarde funti i proizvodnjom živine od ukupno 48 milijardi funti u 2017.

Studija je ispitala informacije iz podataka iz Nielsenovog maloprodajnog skenera od 2012. do 2016. godine, koji pokrivaju više od polovine ukupnog obima prodaje u američkim prodavnicama prehrambenih proizvoda i drogerija i više od 30% ukupnog obima masovne prodaje u SAD.

Istraživači su takođe izvukli podatke o opozivima sa veb stranice USDA Službe za bezbednost i inspekciju hrane, uključujući količinu povučene hrane, specifične povučene proizvode, klasifikaciju opoziva, šta je izazvalo povlačenje, kako su potrošači saznali o opozivu i bilo kakve zdravstvene posledice proizilaze iz opozvanih proizvoda.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da iako su opozivi smanjili ukupnu potražnju za proizvodima, kupci su takođe različito reagovali na opoziv, u zavisnosti od ozbiljnosti klasifikacije opoziva, šta je izazvalo opoziv i kako su kupci saznali za opoziv.

Na primer, pad potražnje bio je više od osam puta veći nakon povlačenja koje su pokrenule vladine agencije, u poređenju sa povlačenjem koje su pokrenuli sami proizvođači.

Istraživači su rekli da studija – nedavno objavljena u časopisu Food Polici – daje kompanijama suštinski uvid u tržište mesa i tržišne strategije koje imaju za cilj smanjenje negativnog efekta opoziva hrane na potražnju potrošača.

„Uopšteno govoreći, smanjenje broja opoziva hrane sprečavanjem da se pojave problemi bezbednosti hrane je najjednostavniji način da se izbegne smanjenje potražnje“, rekao je Džou.