Sesija virtuelne stvarnosti može pružiti kratkoročno olakšanje bola za žene sa endometriozom

Sesija virtuelne stvarnosti može pružiti kratkoročno olakšanje bola za žene sa endometriozom

Sesija vežbanja virtuelne realnosti (VR) može biti podjednako efikasna kao i sastanci u telezdravstvu u pružanju kratkoročnog ublažavanja bolova za žene sa dijagnozom endometrioze, prema rezultatima nove zdravstvene studije.

Endometrioza je iscrpljujuća bolest koja pogađa oko 10% žena u reproduktivnom dobu širom sveta.

Lečenje bola obično uključuje i farmakološke i hirurške intervencije, ali postoji sve veći interes za prednosti vežbanja za smanjenje simptoma za mnoge žene.

Pošto se Australijanci suočavaju sa preprekama u pristupu neposrednim vežbama licem u lice, fiziolog za vežbe i viši predavač dr Džojs Ramos na Koledžu medicinskih sestara i zdravstvenih nauka, kolege sa Instituta za brigu o budućnosti Univerziteta Flinders, Istraživačkog centra SHAPE, Medicinskog fakulteta i Javno zdravlje i Univerzitet Zapadni Kolorado procenili su prednosti vežbi koje se samostalno upravljaju putem VR tehnologije.

Dvadeset dve australijske žene koje su imale bol u karlici zbog endometrioze bile su uključene u tri grupe za studiju koja se sastojala od grupe za VR vežbe, grupe za telezdravstvene vežbe i kontrolne grupe. Vizuelna analogna skala (VAS) je korišćena za procenu težine njihovog karličnog bola.

Rezultati pokazuju da povećanje bola koje doživljavaju učesnici virtuelne realnosti i telezdravstva možda neće biti tako ozbiljno kao oni u kontrolnoj grupi, što sugeriše da obe digitalne zdravstvene intervencije mogu smanjiti bol u karlici koji doživljavaju žene sa dijagnozom endometrioze.

Fiziolog za vežbe na Univerzitetu Flinders, viši predavač i autor studije, dr Džojs Ramos, kaže da je ovo prva randomizovana kontrolisana studija koja upoređuje potencijalne prednosti jednog termina za telezdravlje i vežbanja VR-a na bol u karlici kod žena sa blagim do – umerena endometrioza.

„Naša studija sugeriše da jedna vežba „samoupravljane“ VR vežbe može biti jednako efikasna kao i jedna sesija nadzirane vežbe putem telezdravstva u pružanju trenutnog olakšanja od bolova u karlici povezanog sa endometriozom“, kaže dr Ramos

„Ovi nalazi su u skladu sa prethodnom studijom koja je pokazala da je VR sesija od 10 do 20 minuta bila u stanju da ublaži bol kod učesnika sa hroničnim bolom i endometriozom. Rezultati prethodne studije pokazuju da je VR grupa imala 36,7% smanjenje globalnog rezultati bola tokom perioda intervencije u poređenju sa kontrolnom grupom.“

„Međutim, treba napomenuti da nije bilo statistički značajne razlike u rezultatima bola između sve tri grupe u našoj studiji. Ipak, ova pilot studija pruža važne informacije o potencijalnim prednostima ovih digitalnih zdravstvenih intervencija i izvodljivosti većeg i skuplja studija u punom obimu o proceni budućih opcija lečenja“, kaže dr Ramos.

„Uverljiv mehanizam za objašnjenje efekta ublažavanja bola intervencija vežbanja koje se isporučuju VR-om i putem tele-zdravstva može biti njihov kapacitet da menjaju način na koji se bol obrađuje u centralnom nervnom sistemu (CNS). Dakle, obavljanje zadatka koji zahteva mnogo pažnje a resursi, kao što je vežbanje, smanjuju kapacitet za obradu bola.“

„Dostupnost efikasnog digitalnog zdravstvenog alata kojim se samostalno upravlja posebno je važna među onima koji imaju zauzet način života ili onima koji žive u ruralnim i udaljenim područjima sa ograničenim pristupom sinhronoj zdravstvenoj zaštiti.“

Rad je objavljen u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje.