Consumer Reports: Živa u konzerviranoj tunjevini

Consumer Reports: Živa u konzerviranoj tunjevini

Poznato je da konzervirana tuna sadrži nizak nivo žive, ali nova istraga Consumer Reports-a otkrila je nagli porast koncentracije neurotoksina u nekim konzervama.

Organizacija je testirala pet popularnih brendova tunjevine, preneo je CBS Nevs.

Dok su svi nivoi žive bili u okviru standarda američke Uprave za hranu i lekove, Consumer Reports je apelovao na trudnice da „u potpunosti izbegavaju konzerviranu tunjevinu“.

Smernice FDA kažu da trudnice mogu da jedu konzerviranu tunu u ograničenim količinama.

„Dok konzervisana tuna, posebno lake sorte, ima relativno niske prosečne nivoe žive, pojedinačne konzerve ponekad mogu da imaju mnogo veći nivo“, navodi Consumer Reports.

„Od konzerve do konzerve, nivoi žive mogu da porastu na nepredvidive načine koji bi mogli da ugroze zdravlje fetusa“, ​​rekao je Džejms Rodžers, direktor istraživanja i testiranja bezbednosti hrane u nezavisnoj neprofitnoj organizaciji.

Živa može uticati na neurorazvoj, rekao je medicinski saradnik CBS Nevs dr Dejvid Agus.

Efekti mogu uključiti oštećenu funkciju mozga i zastoj u razvoju kod dece. Ako je fetus izložen visokim nivoima žive, to može kasnije dovesti do problema s razmišljanjem i pamćenjem, rekao je on.

„Mala deca i trudnice posebno moraju da drže živu dalje od neurona koji se razvijaju“, rekao je Agus za CBS Nevs.

Consumer Reports je testirao 10 proizvoda od tune pet brendova: Bumble Bee, Chicken of the Sea, Safe Catch, StarKist i Vild Planet. Testovi su uključivali oko 30 uzoraka albakora i lake tunjevine svake marke, svi upakovani u vodu, preneo je CBS Nevs.

Testovi su pokazali da laka tuna ima manje žive od albakora.

„Ali ne možete reći samo gledajući koliko žive ima određena konzerva“, rekao je viši naučnik Consumer Reports-a Michael Hansen.

Consumer Reports je otkrio šest pojedinačnih skokova u sadržaju žive među 30 uzoraka „što bi promenilo preporuku FDA o tome koliko često neko treba da jede tunjevinu“, izvestio je CBS Nevs.

Consumer Reports kaže da deca treba da jedu samo laganu tunu u ograničenim količinama, a odrasli koji nisu trudni treba da ciljaju na 8 do 12 unci nedeljno ribe koja ima manje žive.

„To bi moglo uključivati do tri porcije lagane tunjevine ili tunjevine… Možete jesti albakor, ali samo jednu porciju od 4 unce nedeljno“, navodi Consumer Reports.

Testovi pružaju informacije o tome šta potrošači „mogu iskusiti u nekom trenutku kada jedu ove brendove tunjevine, i naglašavaju važnost donošenja sigurnijeg izbora u svojoj svakodnevnoj rutini“, navodi Consumer Reports.

„Jedan veliki zaključak je da albakor ima mnogo više žive od lake ili tunjevine bez obzira na marku“, saopštila je organizacija. „To nije iznenađujuće, pošto je albakor veći i živi duže od tunjevine koje čine laganu tunu ili tunjevinu skipjack. Ali razlika je bila prilično velika: proizvodi albakora su u proseku imali tri puta više žive od ostalih.“

Živa je nečistoća u uglju. Elementarna živa odlazi u oblake kada se sagoreva ugalj, a zatim pada kada pada kiša, rekao je Agus za CBS Nevs. Morske životinje ga konzumiraju kada završi u okeanu kao metil živa.

Ne može se ukloniti kuvanjem.

Dok se veći nivoi žive pojavljuju u ajkulama i sabljarci, pastrmka i losos sadrže malo.

Četiri od pet kompanija za proizvodnju tune rekle su za CBS Nevs da su njihovi proizvodi bezbedni i u skladu sa standardima FDA. Bumble Bee nije odmah odgovorio, ali je rekao za Consumer Reports da „zdravstvene koristi od konzumiranja morskih plodova daleko nadmašuju svaki potencijalni rizik, uključujući zabrinutost zbog žive“, preneo je CBS Nevs.