Premijerka Moldavije najavila ostavku vlade

Premijerka Moldavije najavila ostavku vlade

Moldavska premijerka Natalija Gavrilita saopštila je u petak da njena vlada podnosi ostavku, posle turbulentnih 18 meseci na vlasti obeleženih ekonomskim previranjima i posledicama ruskog rata u susednoj Ukrajini.

„Verujem u moldavski narod. Verujem u Moldaviju“, rekla je ona na brifingu za novinare. „Verujem da ćemo uspeti da prebrodimo sve poteškoće i izazove.

Bivša sovjetska republika od 2,5 miliona stanovnika patila je od velike inflacije i prošle godine je bila pod pritiskom priliva ukrajinskih izbeglica.

Takođe je pretrpela nestanke struje nakon ruskih vazdušnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i borila se da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa.

Protesti su izbili zbog rasta cena, posebno gasa iz Moskve, što je Kišinjev opisao kao deo kampanje za destabilizaciju vlade koju sponzoriše Kremlj.

Gavrilita je tu funkciju preuzela u avgustu 2021. nakon što je njena proevropska Stranka akcije i solidarnosti obezbedila većinu u parlamentu sa mandatom da očisti korupciju.

Lideri Evropske unije prihvatili su Moldaviju kao kandidata za članstvo prošle godine u diplomatskom trijumfu za predsednicu Maju Sandu, koja je izabrana 2020. godine.