Makron i Šolc: Ukrajina nikada neće biti sama

Makron i Šolc: Ukrajina nikada neće biti sama

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc lično su uverili predsednika Volodimira Zelenskog u svoju podršku „koliko god je potrebno“, prenosi „Evropska istina“.

„Ona se bori za mir i nosi vrednosti naše Evropske unije: Ukrajina nikada neće biti sama“, napisao je Makron na Tviteru sat vremena posle večere na Jelisejskim poljima sa Vladimirom Zelenskim i Olafom Šolcom.

„Ukrajina se herojski – hrabrošću, hrabrošću i istrajnošću – bori protiv brutalne ruske agresije. Zajedno sa Emanuelom Makronom, lično sam uverio Vladimira Zelenskog danas u Parizu: Stajaćemo uz Ukrajinu – koliko god bude potrebno“, napisao je Šolc.

Kako je saopšteno, Zelenski je doputovao u Pariz u sredu uveče, gde je imao večeru iza zatvorenih vrata sa liderima Francuske i Nemačke.

Tokom sastanka sa Zelenskim, Makron je potvrdio da želi da „prati Ukrajinu do pobede i mira“ i da Rusija ne može i ne treba da pobedi.

Takođe ćemo se zalagati za to da ratni zločini koje su počinili ruski vojnici budu kažnjeni“, rekao je Makron.

Tokom posete Velikoj Britaniji predsednik Vladimir Zelenski je zajedno sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom potpisao „Londonsku deklaraciju“ – dokument koji ima za cilj produbljivanje partnerstva Kijeva i Londona.