SAD, Velika Britanija i Australija sprovode vazdušne vežbe usmerene na Kinu

SAD, Velika Britanija i Australija sprovode vazdušne vežbe usmerene na Kinu

Sjedinjene Države, Britanija i Australija izvele su u sredu zajedničke vazdušne vežbe iznad pustinje Nevade i šire u sklopu napora da se simuliraju borbene operacije visokog kvaliteta protiv kineskih borbenih aviona i PVO, prenosi Rojters.

Rojters je nekoliko sati pratio britanske snage tokom tronedeljnih vežbi „Crvena zastava“, koje su organizovali SAD, u britanskom avionu tankeru za dopunjavanje goriva KC-2 Voiager, koji je u sredu snabdevao gorivom za američke i britanske borbene avione.

Pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Džared Džej Hačinson, komandant 414. eskadrile za borbenu obuku koja vodi Crvenu zastavu, rekao je da godišnje vežbe nisu povezane sa bilo kakvim nedavnim događajima. U subotu je američki borbeni avion oborio za koga se sumnja da je kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, povećavajući tenzije.

„(Kina je) samo izazov za koji treniramo da bismo bili spremni… Mislimo da ako smo spremni za Kinu, spremni smo za bilo koga“, rekao je Hačinson, navodeći politiku SAD.

U središtu vežbi bilo je rešavanje ogromnih udaljenosti sa kojima će se boriti Sjedinjene Države, Britanija i Australija kada deluju širom Pacifika, i poboljšanje interoperabilnosti vazduhoplovnih snaga tri zemlje.

Za posadu na brodu Voiager Kraljevskog vazduhoplovstva, to znači da služi kao neka vrsta benzinske pumpe na nebu – pružajući vazduh-vazduh punjenje gorivom borbenih aviona koji izvršavaju simuliranu misiju.

Vazdušni komodor Džon Lajl, komandant snaga za vazdušnu mobilnost RAF-a, rekao je za Rojters da će misija tokom vežbi Crvene zastave simulirati dovođenje vazdušnih snaga u „područje gde je došlo do invazije neprijateljske zemlje“.

„Dakle, naša uloga će biti da podržimo snage da efektivno napreduju u oblast koja je okupirana i da preduzmemo gađanje ključnih sredstava kako bi nam omogućili da degradiramo neprijateljske sposobnosti“, rekao je Lajl, ne pominjući Kinu po imenu, niti identifikujući koje simulirano područje bio napadnut.

Pentagon je poslednjih godina izrazio rastuću zabrinutost zbog pritiska Pekinga na Tajvan, ostrvo koje Kina vidi kao otcepljenu provinciju.

Pored aviona tankera, Britanija je na vežbama letela i na borbenim avionima Eurofighter Tiphoon. Australija je dala avione EA-18G Grouler, prema podacima koje su dali organizatori Crvene zastave.

Američka vlada je identifikovala Kinu kao glavni strateški prioritet američke vojske, iako posvećuje milijarde dolara za podršku Kijevu u odbijanju invazijskih ruskih snaga.

Govoreći prošle nedelje u Vašingtonu, direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns takođe je upozorio da Sjedinjene Države znaju „iz obaveštajnih podataka“ da je Si naredio svojoj vojsci da bude spremna da sprovede invaziju na samoupravni Tajvan do 2027.

„Sada, to ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali to je podsetnik na ozbiljnost njegovog fokusa i njegove ambicije“, rekao je Berns na događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.