Bajdenovi komentari o nafti pokreću debatu o proizvodnji energije

Bajdenovi komentari o nafti pokreću debatu o proizvodnji energije

Predsednik Džo Bajden izazvao je buru u energetskim krugovima kada je u utorak u obraćanju o stanju u Uniji rekao da će Sjedinjenim Državama biti potrebna nafta „najmanje još jednu deceniju“.

Republikanci u sali Predstavničkog doma su se smejali u podsmeh Bajdenovoj nepristojnoj primedbi, koja nije bila u njegovom govoru po scenariju. Poslanici GOP-a optužili su demokratskog predsednika da odbija da prihvati stvarnost i da „živi u zelenoj halucinaciji“, kako je to rekao senator iz Montane Stiv Dejns.

„Predsednik Bajden je večeras nagovestio da Amerika neće proizvoditi naftu duže od naredne decenije. Ako verujete u to, mnogo ste propustili i živite u svetu snova. Neka je Bog u pomoći Americi“, napisao je u tvitu senator Lindzi Grejem, R-S.C.

Ali ekolozi i neke demokrate podržale su Bajdena, rekavši da je SAD potreban plan da se odviknu od nafte i drugih fosilnih goriva — što pre, to bolje.

„Mislim da je predsednik u pravu“, rekao je Kolin Ris, viši aktivista zelene grupe Oil Change International. „Ne možemo da nastavimo da se pretvaramo da smanjujemo emisije (gasova staklene bašte) bez rešavanja problema proizvodnje nafte, a to znači postepeno ukidanje fosilnih goriva.″

„Ako želimo da sačuvamo našu budućnost, potreban nam je prelazak sa prljavih, skupih i smrtonosnih fosilnih goriva, i moramo da ubrzamo – a ne da usporavamo“, dodao je senator Ed Marki, D-Mass.

Bajden je to dao komentar kada je reklamirao značajan zakon za usporavanje klimatskih promena. Zakon koji je potpisao prošle godine — koji podržavaju samo demokrate — ovlašćuje stotine milijardi dolara za podsticanje obnovljive energije kao što su energija vetra i sunca i pomaže potrošačima da kupuju električna vozila i energetski efikasne uređaje.

Zakon je ključni deo Bajdenovog ambicioznog nastojanja da prepolovi emisije gasova staklene bašte koje zagrevaju planetu do 2030. i da do 2050. postigne neto nultu emisiju. Većina stručnjaka kaže da je malo verovatno da će cilj neto-nula biti u potpunosti postignut čak ni pod najoptimističnijim scenarija.

Ukidanje nafte u roku od jedne decenije je praktično nemoguće, rekao je energetski analitičar Kevin Buk.

„Mislim da bi Bela kuća možda želela da se bavi ad-libs“ pre nego što Bajden progovori, našalio se Buk u sredu, dodajući da nijedan ozbiljan analitičar ne veruje da se nafta može potpuno ukinuti za nekoliko godina.

„Oslanjamo se na naftu i gas za 85 do 90 odsto transportne energije“, rekao je on. Električna vozila, iako rastu u popularnosti, predstavljaju manje od 6% prodaje novih automobila u SAD.

Čak se i američka vlada slaže da će nafta i gas verovatno biti potrebni decenijama koje dolaze. Uprava za energetske informacije, statistička i istraživačka jedinica Odeljenja za energetiku, predviđa da će se potrošnja energije u SAD povećati u narednih 30 godina kako stanovništvo i ekonomski rast nadmašuju povećanje energetske efikasnosti.

Nafta i prirodni gas će verovatno ostati najveći izvori energije u zemlji do 2050. godine, navodi EIA u prošlogodišnjem izveštaju, čak i kada obnovljivi izvori energije kao što su vetar i solarna energija najbrže rastu.

Bela kuća je saopštila da su Bajdenovi komentari u skladu sa izjavama koje su on i drugi zvaničnici administracije dali ranije – naime da su SAD usred energetske tranzicije i da će im i dalje trebati nafta.

„Budimo jasni da će fosilna goriva ostati u mešavini energetskog sistema sveta u godinama koje dolaze“, rekla je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm u izjavi za 2022. koju je citirala Bela kuća.

Ironično, Bajdenov komentar je došao dok je pokušao da uveri kritičare da prepoznaje potrebu za kontinuiranom proizvodnjom nafte. „Još će nam trebati nafta i gas neko vreme“, rekao je Bajden, pre nego što je dodao 10-godišnji vremenski okvir u kasnijoj, reklamnoj napomeni.

Nakon što su se poslanici GOP-a nasmejali, Bajden je brzo odgovorio: „I dalje od toga. Trebaće nam.“

Bajdenova poruka naftnoj industriji — „Ostanite u poslu, potrebni ste nam danas“ — bila je ispravna, „ali njegove jedinice su bile isključene“, rekao je Book. „On je davao 10-godišnji životni vek 50-godišnjoj imovini.“

Majk Somers, predsednik Američkog instituta za naftu, rekao je da je Bajden „mogao da iskoristi svoju #SOTU adresu da ujedini Ameriku. Umesto toga, ponovo je kritikovao američke kompanije koje zapošljavaju milione Amerikanaca, plaćaju poreze i obezbeđuju energiju za svet. Američki proizvođači nafte i prirodnog gasa, transporteri i rafinerije zaslužuju bolje.″

Ben Jealous, izvršni direktor Kluba Sijera, rekao je da bi proširenje proizvodnje nafte i gasa i produženje životnog veka infrastrukture fosilnih goriva, kao što su rafinerije, „samo pogoršalo klimatsku krizu dok bi dodatno uvećalo profit istih kompanija koje je predsednik Bajden s pravom osudio ″ u državi Unije.

„Ono što nam je potrebno je da udvostručimo naše investicije kako bismo na pravičan način prešli sa goriva iz prošlosti i čistili energiju“, rekao je Jealous.