EU: Napori Tvitera u borbi protiv dezinformacija zaostaju

EU: Napori Tvitera u borbi protiv dezinformacija zaostaju

Tviter Elona Maska zaostao je za Alfabetovim Guglom, Meta platformama, Majkrosoftom i TikTokom u borbi protiv dezinformacija u poslednjih šest meseci, evropskim Komisija je saopštila u četvrtak i pozvala Tviter da pojača svoje napore, preneo je Rojters.

Kompanije su u četvrtak predstavile izveštaje o napretku u poštivanju poboljšanog kodeksa prakse Evropske unije (EU) o dezinformacijama u poslednjih šest meseci.

Izveštaji su uključivali podatke o tome koliki su prihodi od reklama koje su kompanije sprečile od aktera dezinformacija, broj ili vrednost prihvaćenih ili odbijenih političkih reklama i otkriveni slučajevi manipulativnog ponašanja.

Komisija je prošle godine ojačala kodeks povezujući ga sa novim pravilima o onlajn sadržaju poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama koji dozvoljava regulatorima da kažnjavaju kompanije sa čak 6% njihovog globalnog prometa zbog kršenja. Nezavisni koordinatori digitalnih usluga sprovode akt i odlučuju o kaznama.

Potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jourova izdvojila je Tviter zbog kritika.

„Razočarana sam što vidim da Tviterov izveštaj zaostaje za drugima i očekujem ozbiljniju posvećenost njihovim obavezama koje proističu iz Kodeksa“, rekla je ona u saopštenju.

Izvršni odbor EU rekao je da Tviterovom izveštaju nedostaju podaci i da ne sadrži informacije o obavezama da se osnaže provere činjenica.

Sledeći izveštaji se očekuju u julu. Potpisnici kodeksa su u četvrtak pokrenuli centar za transparentnost koji građanima EU, istraživačima i nevladinim organizacijama omogućava pristup onlajn informacijama o njihovim naporima u borbi protiv dezinformacija.