Zelenski će pritisnuti lidere EU za više naoružanja i pregovora o članstvu

Zelenski će pritisnuti lidere EU za više naoružanja i pregovora o članstvu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlazi u četvrtak na svoju mini turneju po evropskim prestonicama u Briselu, sa ciljem da podstakne lidere EU za više oružja u borbi protiv ruske invazije i za brz početak pregovora o članstvu u EU, preneo je Rojters.

Nakon što je u sredu posetio London i Pariz, očekuje se da će Zelenski prisustvovati samitu lidera EU i obratiti se Evropskom parlamentu tokom svog putovanja u belgijsku prestonicu.

Iako je malo verovatno da će Zelenski otići sa trenutnim obećanjima da će udovoljiti njegovim zahtevima, poseta mu daje priliku da lično iznese svoj slučaj sa svih 27 nacionalnih lidera EU, prvi put od početka rata, 24. februara 2022.

Pošto su poslednjih nedelja dobili obećanja o zapadnim borbenim tenkovima, ukrajinski zvaničnici su sada fokusirani na pokušaje da obezbede snabdevanje raketa i borbenih aviona većeg dometa.

Zapadne vlade su do sada odbijale zahteve za avione, tvrdeći da oni nisu ono što je trenutno potrebno Ukrajini i da će biti potrebne godine da se ukrajinski piloti obuče da upravljaju njima.

Međutim, Zelenski je u sredu dobio britansku obavezu da obuči ukrajinske pilote da upravljaju lovcima standarda NATO-a. London je rekao da još nije odlučio da li će isporučiti takve avione, ali je premijer Riši Sunak rekao da „ništa nije na stolu“.

Ruska ambasada u Britaniji upozorila je London da ne šalje borbene avione u Ukrajinu, rekavši da bi takav potez imao posledice po ceo svet, prenela je agencija TASS.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da Zelenski želi da lideri na samitu Evropskog saveta povećaju zalihe municije.

„Potrebna nam je podrška Evropskog saveta da bismo ubrzali isporuke oružja Ukrajini“, rekao je zvaničnik.

„Nama je od sada, od juče, preko potrebna dalekometna artiljerija, sve vrste artiljerijske municije“, rekao je zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

„Borbeni tenkovi – odluku je donelo nekoliko država članica, ali za sada nemamo tenkove. Ovo treba ubrzati“, rekao je zvaničnik.

Po pitanju pridruživanja EU, ukrajinski zvaničnici se zalažu za pregovore o članstvu u roku od nekoliko meseci.

„Apsolutno smo sigurni da odluka o započinjanju pristupnih pregovora može biti doneta ove godine“, rekao je zvaničnik.

Ali dok neke zemlje članice EU žele da daju Ukrajini moralni podsticaj koji bi došao sa pregovorima o članstvu, druge su mnogo opreznije. Oni su naglasili da potencijalni članovi moraju da ispune niz kriterijuma – kao što je suzbijanje korupcije – pre nego što uopšte počnu pregovore.

„Ukrajini se ne može dati neka vrsta specijalnog statusa iznad, recimo, zemalja Zapadnog Balkana koje su u procesu pridruživanja i prolaze kroz sve obruče“, rekao je diplomata EU. „Zapadnom Balkanu se ne može reći: ’Pa da biste ušli u EU morate ratovati.“