Šolc: Nove sankcije Rusiji planirane oko godišnjice rata u Ukrajini

Šolc: Nove sankcije Rusiji planirane oko godišnjice rata u Ukrajini

Evropa će još jednom pooštriti sankcije Rusiji u blizini godišnjice početka invazije na Ukrajinu kao signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u sredu uoči specijalnog samita EU.

„Putin neće postići svoje ciljeve – ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir“, rekao je Šolc Bundestagu donjem domu parlamenta. On je rekao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. februara prošle godine.

Diplomatski izvori rekli su Rojtersu prošlog meseca da zemlje EU rade na 10. paketu sankcija koji bi trebalo da bude spreman oko godišnjice ruske invazije na njenog suseda.

Šolc je takođe kritikovao javno nadmetanje među nekim zemljama ko može da isporuči više i boljeg oružja Ukrajini, rekavši da to slabi jedinstvo saveznika.

„Ovu koheziju čuvamo i jačamo tako što prvo poverljivo pripremamo odluke – a tek onda ih saopštavamo“, rekao je Šolc prema rukopisu svog govora, navodeći svoju saradnju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na odluci da se Ukrajini isporuče moderni borbeni tenkovi.

Osim rata u Ukrajini, lideri EU će takođe razgovarati o neregularnoj migraciji i ekonomskoj situaciji bloka na svom specijalnom samitu u Briselu u četvrtak i petak.

Šolc je rekao da Evropa nema potrebe da se krije od američkog Zakona o smanjenju inflacije kada je reč o visini subvencija, ali je dodao da je evropskim liderima potrebna detaljna analiza pre nego što bi mogli da reše bilo kakve nedostatke u programima.

Trka za subvencije sa Sjedinjenim Državama bila bi pogrešan odgovor za EU, dodao je Šolc, koji je rekao da Nemačka pokušava da produbi svoje ekonomske odnose sa SAD.

„Tekući pregovori o IRA-i su dobra polazna tačka za ovo – barem ako se SAD odreknu pravila koja stavljaju evropske kompanije u nepovoljan položaj u poređenju sa kompanijama iz Kanade i Meksika, na primer“, rekao je Šolc.

On je ponavljao zahteve EU za isti tretman kao i oni američki trgovinski partneri, čija je proizvodnja u velikoj meri uključena u šeme subvencija.