SAD obavestile 40 zemalja o incidentu sa špijunskim balonom

SAD obavestile 40 zemalja o incidentu sa špijunskim balonom

Sjedinjene Države održale su brifinge u Vašingtonu i Pekingu sa stranim diplomatama iz 40 zemalja o kineskom špijunskom balonu koji je ušao u vazdušni prostor SAD krajem januara, saopštili su u utorak visoki zvaničnici administracije i diplomate, prenosi Rojters.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman u ponedeljak je obavestila skoro 150 stranih diplomata u 40 ambasada, rekao je zvaničnik, dok je u Pekingu američka ambasada okupila strane diplomate u ponedeljak i utorak kako bi predstavila američke nalaze o balonu.

„Želimo da budemo sigurni da delimo koliko god možemo sa zemljama širom sveta koje bi takođe mogle biti podložne ovim vrstama operacija“, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Šermanov brifing prvi je izvestio Vašington post.

Pojava kineskog balona iznad Sjedinjenih Država prošle nedelje izazvala je političko ogorčenje u Vašingtonu i navela američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da otkaže put u Peking za koji su se obe zemlje nadale da će popraviti njihove narušene odnose. Blinken bi stigao u Peking u nedelju.

Borbeni avion američkog ratnog vazduhoplovstva oborio je balon kod obale Južne Karoline u subotu, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo Sjedinjene Države da preteruju.

Stejt department je takođe poslao američkim misijama širom sveta informacije o incidentu sa balonom da ih podeli sa saveznicima i partnerima, dodao je zvaničnik.

Na brifinzima u Pekingu, Sjedinjene Države su iznele informacije da pokažu da balon, koji je ušao u vazdušni prostor SAD poslednjih dana januara i preleteo iznad američkih vojnih lokacija, nije balon za istraživanje vremena, kako je Peking rekao, već vazdušni brod koji je korišćen za špijunaže, rekle su diplomate u Pekingu koje su prisustvovale diskusijama.

Vašington je rekao da balon kontroliše kineska vojska, Narodnooslobodilačka armija.

Diplomate na brifingu u Pekingu su rekle da im je rečeno da solarni paneli na balonu znače da mu treba više energije nego meteorološkom balonu i da njegova putanja leta nije u skladu sa prirodnim obrascima vetra. Američki zvaničnici rekli su da je balon opremljen kormilima i propelerima.

„Na osnovu brifinga SAD, našeg sopstvenog razumevanja o takvim balonima i činjenice da je Kina do sada odbijala da imenuje kompaniju ili entitet koji poseduje ovaj balon, teško nam je da poverujemo da je to civilni meteorološki balon“, rekao je Peking. azijski diplomata odbrane.

Informacije su bile slične onima koje je Pentagon podelio sa novinarima od vikenda, rekavši da su baloni deo kineske vazdušne flote koja je takođe narušila suverenitet drugih zemalja.

Vašington post je izvestio da, iako analitičari još uvek ne znaju veličinu flote balona, jedan američki zvaničnik je rekao da je od 2018. godine bilo „na desetine“ misija i da baloni koriste tehnologiju koju je obezbedila privatna kineska kompanija.