Gubitak tropske biomase usled klimatskih promena mogao bi dovesti do povećanja emisije ugljenika

Gubitak tropske biomase usled klimatskih promena mogao bi dovesti do povećanja emisije ugljenika

Smanjenje biomase tropskih šuma koje proizilazi iz klimatskih promena može dovesti do povećanih emisija ugljenika koje bi mogle da ubrzaju globalno zagrevanje, prema novoj studiji koju su koautori ISE postdoktorski saradnik Maria del Rosario Uribe i Paulo Brando, vanredni profesor za hvatanje ugljenika u ekosistemu.

Tropski ekosistemi čuvaju više od polovine svetskog nadzemnog ugljenika u svojoj biomasi, što uključuje vinovu lozu, stabla i lišće. Smanjenje biomase smanjuje kapacitet ovih ekosistema da hvataju i skladište ugljenik. Istraživački tim je rekao da smanjenje verovatno potiče od produženih i intenzivnih sušnih perioda u šumama zbog klimatskih promena.

„Vlažniji regioni imaju mnogo više biomase, ili ugljenika, nego suvlji regioni. Ako se vlažnija tropska područja smanjuju zbog klimatskih promena, onda ćete verovatno izgubiti i ogromnu količinu ugljenika koju oni skladište“, kaže Uribe, koji je vodio studiju. .

Istraživački tim je koristio mape sa satelita za proučavanje nadzemne biomase u tropima Južne Amerike, Afrike i Azije. Da bi napravili predviđanja o budućnosti, istraživači su koristili istorijske podatke koji sežu do 1950. godine kako bi izgradili empirijske statističke modele i modele mašinskog učenja. Otkrili su jaku vezu između nadzemne biomase i prostorne klimatske varijabilnosti.

Zbog empirijskog odnosa između nadzemne biomase i klime, faktori kao što su požar, suša i interakcije sa zemljištem su implicitni u modelu, primećuju istraživači.

Istraživači su otkrili da ako su emisije gasova staklene bašte iz ljudske aktivnosti veće, gubici uskladištenog ugljenika mogli bi se skoro udvostručiti do 2100.

Uribe kaže da se nada da će ovi podaci ojačati trenutne inicijative klimatske politike, kao što je Pariski klimatski sporazum koji nastoji da ograniči globalno zagrevanje na ne više od 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima i očuva tropske šume.

Brando napominje da se nalazi mogu posmatrati kao „čaša do pola puna ili čaša poluprazna“. Gubici usled klimatskih promena nisu ogromni, ali su koncentrisani u ključnom specifičnom regionu jugoistočne Amazone.

„Tropi sadrže značajnu količinu ugljenika, skoro 20 godina globalne ljudske emisije“, kaže Brando. „Pokazujemo da tropski ekosistemi mogu da se odupru mnogim klimatskim promenama, ali budućnost ovih ekosistema zavisiće od toga kako zaštitimo ova područja od krčenja šuma, seče i požara koje je napravio čovek.