Poljska želi da svakog meseca obučava dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine

Poljska želi da svakog meseca obučava dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine

Zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Vojčeh Skurkjević najavio je u utorak nameru poljske strane da sprovodi mesečnu vojnu obuku dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine, prenosi „Evropska pravda“.

Tokom sastanka komisije za nacionalnu odbranu poljskog Sejma, Skurkievicz je napomenuo da je Varšava predstavila najveći predlog za obuku jedinica Oružanih snaga, izjavljujući spremnost da sprovodi grupnu specijalnu obuku, posebno za sapere, kao i medicinske kurseve i osnovna obuka za ukrajinsku vojsku.

„Poljski predlog odlikuje deklaracija o grupnoj obuci… Počinjaćemo obuku dva ukrajinska bataljona u isto vreme svakog meseca“, naglasio je zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane.

Skurkevič je naglasio da će vojna obuka biti prilagođena stvarnim potrebama ukrajinske vojske i da ukrajinskoj strani treba da ponudi sveobuhvatan paket u vezi sa pripremama ukrajinskih trupa za borbena dejstva.

„Odlučni smo da podržimo Ukrajinu u odbijanju ruske agresije. Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu, inače će posledice toga što Rusija agresijom postiže svoje ciljeve imati destruktivan efekat na ceo međunarodni bezbednosni sistem“, rezimirao je on.

Podsetimo, nakon sastanka sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom, šef diplomatije EU Žozep Borel saopštio je 2. februara odluku EU da obuči još 15.000 ukrajinskih vojnika i da izdvoji 25 miliona evra za razminiranje. .

Između ostalog, Francuska će poslati 150 instruktora u Poljsku da obučavaju ukrajinske vojnike u okviru misije vojne pomoći EU Ukrajini.