Veze između klimatskih promena i stanja nosa i sinusa

Veze između klimatskih promena i stanja nosa i sinusa

U novom preglednom članku, stručnjaci i saradnici Johns Hopkins Medicine širom SAD naglašavaju da klimatske promene — posebno globalno zagrevanje — doprinose povećanju stope i većoj težini bolesti nosa i sinusa, kao što su sezonske alergije — stanja koja utiču na 2 milijarde ljudi širom sveta.

Kompletan pregled objavljen je 28. decembra u časopisu International Forum of Allergi & Rhinologi. Preko 100 članaka, koji obuhvataju više od dve decenije istraživanja, odabrano je za uključivanje u pregled.

Autori su sintetizovali ove studije kako bi argumentovali i dodali već postojećim dokazima da rastući i produženi nivoi vlažnosti, povećani nivoi alergena (kao što je polen) i odloženi ili rani početak godišnjih doba doprinose rastućem broju slučajeva alergijske i nealergijske bolesti nosa i sinusa. Ova stanja uključuju začepljenost i curenje iz nosa, hronični sinusitis i gljivične infekcije sinusa. Autori upozoravaju da će zdravstveni dispariteti među rasnim grupama povećati jaz u pristupu zdravstvenoj zaštiti i pogoršati ozbiljnost ovih stanja.

Autori takođe savetuju korišćenje različitih i inkluzivnih kliničkih i translacionih istraživačkih pristupa za dizajniranje metoda za dijagnozu i lečenje, kao i informisanje pacijenata i javnosti o simptomima i tretmanima.

Dopisujući i glavni autor Džin Kim, doktor medicine, vanredni profesor i otorinolaringolog na Džons Hopkinsu, kaže da ona i njeni saradnici vide ovaj članak kao vodič i poziv na akciju.

„Alergijske i nealergijske bolesti koje pogađaju gornje disajne puteve su prolazni uslovi ka potencijalno ozbiljnijim poremećajima respiratornog sistema, uključujući bolesti donjih disajnih puteva“, kaže Kim. „Nadamo se da će ovo biti odskočna daska za veću saradnju između pružalaca usluga i našeg zdravstvenog sistema kako bismo mogli da nastavimo da se zalažemo za ove pacijente.“