Dodatak vitamina D tokom trudnoće može povećati šanse za ‘prirodni porođaj’

Dodatak vitamina D tokom trudnoće može povećati šanse za ‘prirodni porođaj’

Prema istraživanju Univerziteta u Sautemptonu, žene koje uzimaju dodatni vitamin D tokom trudnoće imaju veću verovatnoću da imaju „prirodan“ porođaj.

Studija, objavljena u Journal of Public Health, analizirala je rezultate ispitivanja MAVIDOS, multicentričnog, dvostruko slepog, randomizovanog, placebom kontrolisanog ispitivanja suplementacije vitaminom D u trudnoći. U ovom ispitivanju, 965 žena je nasumično raspoređeno da uzimaju dodatnih 1.000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno vitamina D tokom trudnoće ili placebo. Istraživači su pratili žene tokom trudnoće i porođaja.

Analiza je pokazala da je 65,6 procenata žena koje su uzimale dodatni vitamin D imalo spontani vaginalni porođaj, ili „prirodni“ porođaj, u poređenju sa 57,9 procenata u placebo grupi. Manje žena iz grupe sa vitaminom D imalo je potpomognut porođaj u poređenju sa placebo grupom (13,2 procenta naspram 19,4 procenta). Međutim, broj žena u svakoj grupi kojima je bila potrebna operacija carskim rezom za porođaj bio je sličan (vitamin D 21,3 odsto, placebo 22,7 odsto).

Dr Rebecca Moon, klinički predavač u MRC Lifecourse Epidemiologi Centru (MRC LEC), Univerziteta u Sautemptonu i NIHR Southampton Biomedicinskog istraživačkog centra, vodila je analizu.

Rekla je: „Većina žena želi da ima ‘prirodan porođaj’ svoje bebe. Naš rad sugeriše da bi im uzimanje dodatnog vitamina D tokom trudnoće moglo pomoći da to postignu.

„Žene koje su uzimale dodatni vitamin D takođe su imale manji gubitak krvi nakon porođaja, naglašavajući zašto je to toliko važno. Sada su potrebni dodatni dokazi za detaljnije informisanje o javnoj zdravstvenoj politici i kliničkoj praksi.“

MAVIDOS je uključio istraživače sa Univerziteta u Sautemptonu i Univerzitetske bolnice Southampton NHS Foundation Trust (UHSFT) i predstavlja veliki projekat koji se bavi prednostima dodavanja vitamina D u trudnoći.

Profesor Nicholas Harvei, zamenik direktora MRC LEC i vođa MAVIDOS-a, rekao je: „Nedostatak vitamina D je veoma čest u Velikoj Britaniji. Takođe smo pokazali da dodatni vitamin D u trudnoći može poboljšati nivo vitamina D kod majke i da ima koristi za skelet njihovog deteta . Važno je da vodič Nacionalnog instituta za zdravlje i brigu preporučuje da sve trudnice uzimaju 400 IU vitamina D dnevno.“

Profesor Cirus Cooper, direktor MRC LEC, profesor reumatologije i glavni istraživač ispitivanja MAVIDOS, dodao je: „Ovi nalazi dodatno doprinose znanju dobijenom kroz ispitivanje MAVIDOS. Ovo ukazuje na ulogu vitamina D u trudnoći za razvoj kostiju potomaka i osnovni genetski i negenetski mehanizmi.

„Ovaj uspešan program je jasno pokazao ogromnu dodatnu vrednost kroz nacionalni, saradnički pristup nauci otkrića.

Mnogi istraživački tim su takođe bazirani u NIHR-u Southampton Biomedical Research Center (BRC). NIHR Southampton BRC je deo Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja i nege (NIHR), a domaćin je UHSFT u partnerstvu sa Univerzitetom u Sautemptonu.