Japan potvrđuje rekordne intervencije za podršku jenu

Japan potvrđuje rekordne intervencije za podršku jenu

TOKIO – Japan je u utorak potvrdio da je napravio rekordne intervencije na deviznom tržištu u oktobru, prodavši dolar u vrednosti od 6,35 triliona jena (48 milijardi dolara) za podršku valuti jena, pokazuju podaci Ministarstva finansija (MF), prenosi Rojters.

Kvartalni podaci su pokazali strm pad jena na najniži nivo od 32 godine od 151,94 za dolar 21. oktobra, što je pokrenulo intervenciju tog dana, a zatim je usledila još jedna 24. oktobra.

„Intervencije su imale za cilj da se suprotstave prekomernim pomeranjima valuta izazvanim špekulativnim trgovanjem i imale su određene efekte“, rekao je novinarima ministar finansija Šuniči Suzuki. „Nastavićemo da pažljivo pratimo kretanja na tržištu.

Suzuki je rekao da je važno da se valute stabilno kreću u skladu sa ekonomskim osnovama i da buduće intervencije nisu u potpunosti isključene.

Stelt intervencije, ili upad na tržište bez najave, usledile su nakon što je Tokio intervenisao da kupi jen za dolare prvi put u 24 godine 22. septembra.

Japan je potrošio rekordnih 5,62 biliona jena (42,5 milijardi dolara) na jednodnevnu intervenciju kupovine jena 21. oktobra i još 730 milijardi jena 24. oktobra, nakon što je 22. septembra potrošio 2,84 biliona jena da zaustavi nagli pad jena, koji je povećao troškove života za Japan sa nedostatkom resursa.

Od tada se dolar povukao i kretao se u rasponu od oko 130 jena, što je izazvalo zabrinutost zbog ponovnog rasta jena, što bi moglo da ometa japanski izvoz automobila i elektronike.

Retkost je bila da Japan sprovodi intervencije kupovine jena i prodaje dolara s obzirom na prošlu bitku zemlje sa jakim jenom, što je japansku robu činilo manje konkurentnom u inostranstvu.

Japan objavljuje mesečne evidencije intervencija na kraju svakog meseca i objavljuje dnevne rezultate za prethodni kvartal.

Odvojeni podaci Ministarstva finansija u utorak su pokazali da su japanske devizne rezerve porasle treći mesec zaredom na 1,25 biliona dolara krajem januara, podstaknute otplatom kamata na strane obveznice, opadanjem kamatnih stopa, smanjenjem kursa dolara i dobitkom u zlatu.