Rusija poslala pojačanja u istočnu Ukrajinu

Rusija poslala pojačanja u istočnu Ukrajinu

Rusija je slala pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive koja bi mogla da počne sledeće nedelje duž fronta gde se mesecima vode bespoštedne bitke, rekao je ukrajinski guverner.

Očajna da stigne zapadna vojna pomoć, Ukrajina predviđa da bi Rusija mogla da pokrene veliku ofanzivu iz „simboličnih“ razloga oko 24. godišnjice invazije, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, piše Rojters.

Ukrajina i sama planira prolećnu ofanzivu kako bi povratila izgubljenu teritoriju, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, a neki analitičari kažu da je zemlja još mesecima od toga da bude spremna.

„Vidimo da se sve više i više (ruskih) rezervi raspoređuje u našem pravcu, vidimo da se dovozi sve više opreme…“, rekao je regionalni guverner Luganska Sergej Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

„Dovoze municiju koja se koristi drugačije nego ranije – to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju da štede, spremaju se za ofanzivu u punom obimu. Najverovatnije će im trebati 10 dana da prikupe rezerve. To je sve što je potrebno“, rekao je on. Posle 15. februara možemo očekivati (ovu ofanzivu) u bilo kom trenutku“.

Rat dostiže ključnu tačku kako se približava njegova prva godišnjica, pri čemu Ukrajina više ne ostvaruje dobitke kao u drugoj polovini 2022. godine, a Rusija napreduje sa stotinama hiljada mobilisanih rezervnih trupa.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će kadrovske promene na granici i liniji fronta ojačati vojne napore Ukrajine usred neizvesnosti oko budućnosti njegovog ministra odbrane, baš u trenutku kada Rusija napreduje na istoku prvi put u šest meseci.

U svom obraćanju u ponedeljak uveče, Zelenski je rekao da želi da kombinuje vojno i rukovodeće iskustvo u lokalnoj i centralnoj vladi, ali nije direktno govorio o nedoumici oko toga da li će njegov ministar odbrane Aleksij Reznikov biti smenjen.

U nedelju je David Arakamija, šef parlamentarnog bloka Zelenskog, rekao da će Reznikov biti premešten na drugo ministarsko mesto, ali je u ponedeljak napisao da „ove nedelje neće biti kadrovskih promena u sektoru odbrane“.

Zelenski kaže da treba da pokaže da je Ukrajina bila siguran upravitelj milijarde dolara zapadne vojne i druge pomoći, a njegova vlada je uključena u najveću političku i administrativnu potres od ruske invazije pre skoro godinu dana.

„U nizu regiona, posebno onih na granici ili na liniji fronta, imenovaćemo lidere sa vojnim iskustvom. One koji mogu da se pokažu kao najefikasniji u odbrani od postojećih pretnji“, rekao je on.

Evropska unija je saopštila da je Zelenski pozvan da učestvuje na samitu lidera EU, usred izveštaja da bi mogao da bude u Briselu već ove nedelje, što bi bilo njegovo tek drugo poznato putovanje u inostranstvo od početka invazije.

Kancelarija Zelenskog nije odgovorila na zahtev za komentar.

Rusija je izvela pet raketnih i 12 vazdušnih napada, kao i 36 incidenata granatiranja u periodu od 24 sata, pogađajući južne mete kao što je Herson, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u ponedeljak uveče.

Ukrajinska avijacija izvela je devet udara na područja koncentracije ruskih snaga i dva protivvazdušna položaja, navodi se u saopštenju. Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaje sa bojišta.

Ukrajinski analitičar odbrane Oleksandr Kovalenko rekao je da bi nova ruska ofanziva mogla doći iz jednog od četiri pravca; istočna oblast Luganska, Donjecka oblast, Zaporoška oblast i grad i luka Mariupolj.

„Stvari su ozbiljnije u regionu Donjecka, posebno oko Bahmuta i Avdijevke. I Rusi će tamo pojačavati svoje kontigente, kao i opremu i padobrance“, rekao je Kovalenko, iz istraživačkih centara „Informacione grupe otpora“, ukrajinskom radiju NV.

Mesecima je glavna meta Rusije u istočnoj Ukrajini bio Bahmut, gde su njeni državni mediji rekli da je grupa Vagnerovih plaćenika stekla uporište. Ukrajina je u ponedeljak uveče saopštila da su ruske snage tamo uvežbale tenkovsku, minobacačku i artiljerijsku vatru u poslednja 24 sata.

Kovalenko je rekao da bi Mariupolj, koji su ruske snage zauzele prošlog maja, Rusi mogli da iskoriste za dovođenje trupa i opreme za novu ofanzivu.

„Mogao bi da posluži kao transportno čvorište za ruske okupacione snage“, rekao je on.

Kovalenko je rekao da se ukrajinska kontraofanziva neće dogoditi uskoro i da će ukrajinske snage zauzeti odbrambeni položaj, posebno u Donjecku.

„To može biti aktivna odbrana, ali ipak odbrambena pozicija. Ostaće ideja da se blokira bilo kakvo rusko napredovanje“, rekao je on.

„Stvari bi se mogle brže promeniti u drugim sektorima. Ali ova situacija bi mogla da potraje dva do dva i po meseca – to je vreme potrebno za obezbeđivanje tenkova za brigade, obuku i opremanje svega.“