SAD u potrazi za ostacima kineskih balona

SAD u potrazi za ostacima kineskih balona

Američka obalska straža uvela je u ponedeljak privremenu bezbednosnu zonu u vodama u blizini Južne Karoline tokom vojne pretrage i izvlačenja ostataka iz navodnog kineskog špijunskog balona koji je oborio američki borbeni avion, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da let balona iznad Sjedinjenih Država nije učinio ništa za poboljšanje ionako zategnutih odnosa sa Kinom, a njen portparol za nacionalnu bezbednost odbacio je tvrdnju Pekinga da je balon bio u meteorološke svrhe kao naprezanje lakovernosti.

Peking je osudio obaranje balona i pozvao Vašington da pokaže uzdržanost u vezi sa ovom epizodom. Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima: „Niko ne želi da vidi sukob ovde.

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je planiranu posetu Kini od 5. do 6. februara zbog leta balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje. Oboren je u subotu kod obale Atlantika.

Kirbi je rekao da će Blinken tražiti da odloži putovanje kada bude pravo vreme.

Putovanje u Peking bio bi prvi put američkog državnog sekretara od 2018. godine, jer su Sjedinjene Države i Kina nastojale da poprave veze koje su bile pod velikim pritiskom zbog niza nesuglasica, uključujući pokušaje SAD da blokiraju pristup Kine nekim rezovima. -ivične tehnologije.

Sjedinjene Države su uspele da proučavaju balon dok je bio u vazduhu i zvaničnici se nadaju da će prikupiti vredne obaveštajne podatke o njegovim operacijama tako što će izvući što više komponenti, rekao je Kirbi.

Kina je obaranje balona nazvala „očiglednom preteranom reakcijom“.

„Kina se čvrsto protivi i snažno protestuje protiv toga“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sje Feng u izjavi američkoj ambasadi u Pekingu objavljenoj na sajtu ministarstva.

Američki zvaničnici su umanjili uticaj balona na nacionalnu bezbednost, iako bi uspešan oporavak potencijalno mogao da pruži Sjedinjenim Državama uvid u špijunske sposobnosti Kine.

Visoki američki zvaničnici ponudili su da informišu bivše zvaničnike Trampove administracije o detaljima onoga što je Bela kuća rekla da su bila tri preleta balona u Kini kada je Donald Tramp bio predsednik. Američki zvaničnici rekli su da su ti baloni izašli na videlo nakon što je Tramp napustio funkciju u januaru 2021. i da ga je nasledio predsednik Džo Bajden.

Visoki američki general odgovoran za obaranje balona rekao je u ponedeljak da vojska nije otkrila prethodne špijunske balone pre onog koji se pojavio 28. januara iznad Sjedinjenih Država i nazvao to „prazninom u svesti“.

Međutim, general vazduhoplovstva Glen VanHerck, šef američke komande vazdušno-kosmičke odbrane i severne komande, rekao je da su američke obaveštajne službe utvrdile prethodne letove nakon činjenice na osnovu „dodatnih sredstava za prikupljanje“ obaveštajnih podataka, ne nudeći dalje detalje o tome da li bi to mogla biti sajber špijunaža , telefonskih presretanja ili ljudskih izvora.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je u ponedeljak da je Kina saznala da je njen balon lebdeo iznad Sjedinjenih Država nakon što ju je obavestio Vašington.

„Nenamerni ulazak ovog vazdušnog broda (u SAD) je potpuno izolovan, slučajan incident. On testira iskrenost koju SAD imaju u poboljšanju i stabilizaciji bilateralnih odnosa i načinu na koji se bave krizama“, rekla je ona.

Mao je rekao da je drugi balon, primećen iznad Latinske Amerike, bio bespilotni civilni vazdušni brod na probnom letu koji je „ozbiljno skrenuo i nenamerno ušao u prostor iznad Latinske Amerike jer je bio pod uticajem vremenskih prilika i zato što ima ograničenu sposobnost samoupravljanja“.

Kolumbijska vojska je u nedelju saopštila da je primetila vazdušni objekat sličan balonu nakon što je Pentagon u petak saopštio da je još jedan kineski balon letio iznad Latinske Amerike.

Pozivajući na uzdržanost SAD, Kina je upozorila na „ozbiljne posledice“ i rekla da će koristiti neophodna sredstva za rešavanje „sličnih situacija“, bez detaljnijeg objašnjenja. Neki politički analitičari rekli su da očekuju da će svaki odgovor biti fino kalibrisan, međutim, kako bi se sprečilo da diplomatski odnosi postanu još gori.

Brokerska kuća ING je u napomeni od ponedeljka rekla da bi incident mogao da pogorša „tehnološki rat“ i da bi imao negativan kratkoročni uticaj na kinesku valutu juan.

„Obe strane će verovatno nametnuti više zabrana izvoza tehnologije u različitim industrijama. Ovo je nova pretnja za prekid lanca snabdevanja, iako je rizik od logističkog poremećaja usled ograničenja COVID-a sada nestao“, navodi se u saopštenju.

„Ovaj novi rizik je više dugoročni rizik nego neposredan“, rekao je ING.