Salman Ruždi daje prvi intervju nakon napada nožem 2022

Salman Ruždi daje prvi intervju nakon napada nožem 2022

Mesecima nakon što je više puta izboden dok se spremao da održi predavanje, Salman Ruždi je slep na desno oko, bori se da piše i ponekad ima „zastrašujuće“ noćne more, piše Asošijeted pres.

Ali, rekao je tokom svog prvog intervjua od napada, još uvek ima osećaj zahvalnosti.

„Pa, znate, bio sam bolji“, rekao je Dejvidu Remniku iz Njujorkera tokom intervjua objavljenog u ponedeljak. „Ali, s obzirom na to šta se dogodilo, nisam tako loš.

„Velike povrede su u suštini izlečene“, nastavio je da opisuje Ruždi. „Imam osećaj u palcu i kažiprstu i u donjoj polovini dlana. Radim dosta ručne terapije i rečeno mi je da mi ide jako dobro.“

Remnik, koji je razgovarao sa Ruždijem i lično u kancelariji svog agenta na Menhetnu i preko Zoom-a, napisao je da je pisac dobitnik Bukerove nagrade izgubio više od 18 kilograma i da uglavnom čita preko iPad-a kako bi mogao da podesi osvetljenje i veličina fonta.

„Na desnoj strani njegovog lica ima ožiljnog tkiva“, napisao je Remnik. „Govori tečno kao i uvek, ali mu se donja usna spušta sa jedne strane. Ulnarni nerv u njegovoj levoj ruci je teško oštećen.”

Ruždi (75) se godinama skrivao nakon što je veliki iranski ajatolah Ruholah Homeini izdao fetvu 1989. godine u kojoj je pozvao na njegovu smrt zbog navodnog bogohuljenja u romanu „Satanski stihovi“. Ali on se odavno kretao slobodno, uz minimalno obezbeđenje, i nije osećao nikakav rizik prošlog avgusta zbog pojavljivanja u Institutu Chautaukua, neprofitnom centru za obrazovanje i povlačenje u zapadnom Njujorku.

Ruždi je bio na sceni kada mu je prišao mladić obučen u crno i sa nožem. Navodni napadač, Hadi Matar, izjasnio se da nije kriv po optužbama za napad i pokušaj ubistva. Tokom intervjua za Nev Iorker, Ruždi je Matara nazvao „idiotom“, ali je inače rekao da ne oseća bes.

„Vrlo sam se trudio tokom ovih godina da izbegnem optužbe i ogorčenost“, rekao je on. „Samo mislim da to nije dobar izgled. Jedan od načina na koji sam se bavio čitavom ovom stvari je da gledam unapred, a ne unazad. Ono što će se dogoditi sutra je važnije od onoga što se dogodilo juče.”

Intervju je izašao uoči objavljivanja Ruždijevog novog romana „Grad pobede“, koji je završio mesec dana pre nego što je napadnut. Sa protagonistom koji živi 247 godina, „Pobeda“ je karakteristično nadrealna i bujna priča o zamišljenoj drevnoj pesmi koja je dobila veoma pozitivne kritike, a Ron Čarls iz The Vashington Posta napisao je da „Rušdijev magični stil otkriva čuda“.

Ruždi je mesecima ćutao na društvenim mrežama, ali sada povremeno tvituje i čak odgovara na uvrede. Kada mu je tviteraš prošle nedelje rekao da živi „sramnim životom“, Ruždi je odgovorio: „Oh, još jedan obožavalac! Tako zadovoljan.”

Tokom intervjua, sa žaljenjem je primetio da je prodaja njegove knjige porasla nakon uboda, kao da je bio popularniji kada je u opasnosti.

„Sada kada sam skoro umro, svi me vole“, rekao je. „To je tada bila moja greška. Ne samo da sam živeo nego sam se trudio da živim dobro. Loša greška. Dobijte 15 uboda, mnogo bolje.

U ponedeljak je na Tviteru objavio svoju sliku kako gleda direktno u sočivo kamere — lice mu je mršavije nego na fotografijama pre uboda, a desno oko prekriveno tamnim sočivom u okviru naočara.

Inače i dalje pokušava da se oporavi. Ruždi je napisao da je u početku imao poteškoća da piše beletristiku posle fetve, a sada mu je teško, rekavši da će sesti da radi i da se „ništa ne dešava“, samo „kombinacija praznine i smeća“.

Jedan projekat koji bi mogao da pokuša: nastavak njegovih memoara „Joseph Anton” iz 2012, koje je napisao u trećem licu.

„Ovo mi ne izgleda kao treće lice“, rekao je Ruždi o mogućem nastavku. „Mislim da kada neko zabije nož u tebe, to je priča iz prvog lica. To je „ja“ priča.“